U fokusu

Lokalni izbori 2013

Kako su žene prošle na izborima?

Kako su žene prošle na izborima?

Jučer je održan prvi krug lokalnih izbora na kojima su u najvećoj mjeri izabrana općinska i gradska vijeća te županijske skupštine, a u ponegdje i načelnici/e, gradonačelnici/e i župani/ce. O općem dojmu izbora jutros su već pisali brojni mediji koji ih sažimaju u nekoliko činjenica: pobjeda Milana Bandića, vrlo dobar rezultat HDZ-a, poraz Keruma i opomena Zoranu Milanoviću.

Ono malo kandidatkinja za izvršne funkcije u općinama, gradovima i županijama ostvarilo je rezultate koji nam nažalost ne ostavljaju puno optimizma kada je u pitanju zastupljenost žena na izvršnim funkcijama.

Marina Lovrić Merzel (SDP) jedina je kandidatkinja za županicu koja ulazi u drugi krug s prednošću od 17% (ukupno je osvojila 47,99%). Renata Sabljar Dračevac (SDP) na ušicu igle je ušla u drugi krug sa 24,66% nasuprot 49,93% koje je osvoji Stipe Zrilić (HDZ). Anita Bara (SDP) je također ušla u drugi krug, ali sa svega 31,41% glasova dok je njezin protukandidat Goran Pauk osvojio 46,59%. Ivana Posavec Krivec (SDP) izgubila je već u prvom krugu od dugovječnog župana Zagrebačke županije Stjepana Kožića, jednako kao i Anica Birač (SDP) koja je u Vukovarsko-srijemskoj županiji izgubila od Bože Galića. Temeljem ovih rezultata očito je da će Hrvatska u narednom mandatu u najboljem slučaju opet imati samo jednu županicu. Ovdje još valja spomenuti da je HDZ-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Margareta Mađerić osvojila mizernih 5,41% glasova.

U gradovima središtima županija nema niti jedne žene koja je pobijedila u prvom krugu, a tek su dvije prošle u drugi krug. Tako je u Sisku u drugi krug ušla Kristina Ikić Baniček (SDP) sa zaostatkom od 4% za Dinkom Pintarićem (HDZ), dok je Vesna Želježnjak (SDP) u velikoj prednosti u Koprivnici sa osvojenih 47,86%.

Od aktualnih gradonačelnica pobjedu u prvom krugu proslavila je samo Branka Juričev Martinčev (HDZ) u Vodicama, dok su Josipa Rimac (HDZ, Knin) i Tonka Ivčević (SDP, Komiža) kao prve, a Vilmica Kapac (HDZ, Pregrada) i Đurđica Plančić (SDP, Stari Grad) kao druge prošle u drugi krug izbora. SDP-ova gradonačelnica u Ozlju Biserka Vranić (SDP) izgubila je izbore.

Od dosadašnjih načelnica općine novi su mandat u prvom krugu osvojile Ada Damjanac (SDP, Fažana), Sandra Jakelić (HDZ, Rogoznica), Marija Mačković (HDZ, Jasenovac), Sandra Vukić (HDZ, Vrsi), Snježana Bužinec (SDP, Jakovlje), Anđela Cirkveni (HSS, Pušća), Marica Jančić (HDZ, Marija Gorica), Marija Dujmović – Pavan (HDZ, Vrbnik), Višnja Ivačić (HNS, Pribislavec) te Štefica Sirutka (HDZ, Đelekovec). Općina Majur ponovno je izabrala načelnicu, ovoga puta Klementinu Karanović iz HSS-a, dok je u općini Trnava koja je također imala načelnicu u prošlom mandatu u drugi krug kao prva s 49,31% ušla Irena Mikić Brezina (HDSSB). Gorana Poropat (HDZ, Kukljica) i Ružica Bilkić (HDZ, Bilje) ušle su kao druge u drugi krug. 

U Međimurskoj županiji u Svetoj Mariji je u prvom krugu pobijedila Đurđica Slamek (HSS).

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u drugi su krug još prošle Ivana Marković (SDP) u Supetru te Nikolina Tonšić (SDP-HSS) u općini Selca. 

U Krapinsko-zagorskoj županiji u drugi krug su uz Vilmicu Kapac ušle Renata Dolenec (SDP) u Donjoj Stubici, Valentina Benčić (SDP) u općini Mače te nezavisna Danijela Pongrac u Kraljevcu na Sutli.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u drugi krug ide Milena Kašovski (SDP) u Drenovcima.

U Zadarskoj županiji u drugi je krug prošla Nataša Turbić (HDZ-.HSU) u Gračacu te Jovita Pirović (HSP AS) u Svetom Filipu i Jakovu.

U Varaždinskim Toplicama čak su se dvije žene našle u drugom krugu izbora za gradonačelnika/cu – Goranka Štefanić (HNS, SDP, HSU) i Dragica Ratković (HSLS).

U Primorsko-goranskoj županiji Marija Dujmović – Pavan (HDZ, Vrbnik) izabrana je u prvom krugu, dok su u drugom Goranka Čebukar (HNS-HSU, Fužine), Mirela Marunić (HNS, HSLS, HSU, ZS, Kostrena), Nada Turina Đurić (HNS, HSU, Kraljevica), Mirela Ahmetović (SDP, HNS, Omišalj), Rosanda Krstinić-Gušćić (SDP, HNS, HSU, Rab) i Sanja Udović (SDP, HNS, IDS, ZS, Viškovo).

Podaci će se nadopunjavati tijekom dana….