U fokusu

Priznanje časopisa TIME

Kampanja #MeToo proglašena ‘osobom godine’

Kampanja #MeToo proglašena ‘osobom godine’

Časopis TIME proglasio je društveni pokret usmjeren na podizanje svijesti o seksualnom zlostavljanju, poznatijim pod hashtagom #MeToo, najutjecajnijom “osobom” u 2017. godini. Ova se titula dodjeluje se od 1927. godine, a definirana je kao “osoba ili osobe koje su imale najveći utjecaj na medijske objave u proteklih 12 mjeseci”.

“Ovo je najbrže rastući društveni pokret kojeg smo vidjeli u posljednjih nekoliko desetljeća, a počeo je s pojedinačnim istupima stotina žena – i nekih muškaraca, također – koji/e su istupili/e kako bi ispričali vlastite priče”, rekao je glavni urednik časopisa, Edward Felsenthal, nazivajući ih “prekidačima tišine”.

Ovo priznanje dolazi u jeku javnih optužbi za seksualno zlostavljanje protiv nekih od najistaknutijih muškaraca u američkoj politici, medijima i zabavnoj industriji, što je dovelo do niza otkaza i istraga. Što je više ljudi istupalo s optužbama, drugi/e su također dijelili svoje priče, često na društvenim mrežama, koristeći hashtag #MeToo.

“Nikada ne bih mogla zamisliti nešto što bi moglo promijeniti svijet. Nastojala sam promijeniti svoju zajednicu”, rekla je Tarana Burke, koja je započela hashtag. “Ovo je samo početak. Ne radi se samo o trenutku, ovo je pokret. Sada tek počinje pravi posao”, dodaje.