U fokusu

Prijedlog zakona

Kanada će zaštiti transrodne osobe!

Kanada će zaštiti transrodne osobe!

Hina

Kanadska vlada je predstavila prijedlog zakona kojim se protuzakonitim smatra svaka diskriminacija transrodnih osoba. Zakon, također, garantira trans* osobama zaštitu koju imaju druge osjetljive društvene skupine. 

Prema prijedlogu zakona rodni identitet i izražavanje roda uz rasu, religiju, dob, spol i seksualnu orijentaciju pripadaju skupinama koje su zaštićene od širenja mržnje. Prijedlog zakona je jučer predstavila ministrica pravosuđa Jody Wilson – Raybould, na međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije. Ovim prijedlogom strogo se zabranjuje diskriminacija trans* radnika i radnica u vojnom sektoru, zrakoplovnim kompanijama, sektoru telekomunikacija i mnogim drugim sektorima. Također, njime je omogućena snažnija zaštita žrtava zločina iz mržnje – bilo da se radi o žrtvama nasilja ili metama govora mržnje. 

Očekuje se da će zakon bez većih problema biti usvojen u Donjem domu, no mogao bi naići na probleme u Senatu. Ovaj je prijedlog u Kanadi predstavljen već sedam puta, zadnji put 2004. godine. Tri puta kada je bio prihvaćen u Donjem domu, nije usvojen od strane Senata. Ipak, zagovornici/e zakona su ovog puta optimistični/e. “Naša je vlada predana usvajanju ovog zakona u najkraćem mogućem roku. Ponosna sam što sam predstavila C-16. On će osigurati Kanađanima i Kanađankama da se slobodno identificiraju i izraze svoj rod te da se osjećaju zaštićeno od diskriminacije i mržnje“, rekla je ministrica Wilson – Raybould. 

Također, u poruci povodom međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije, premijer Kanade Justin Trudeau rekao je da svi ljudi imaju pravo ne biti žrtve stigmatiziranja, progona ili diskriminacije, bez obzira tko su i koga vole. “Moramo nastaviti zahtijevati istinsku jednakost”, dodao je.