U fokusu

Karlovac: SDSS i »zeleni« najviše, HDZ najmanje žena

Samostalna demokratska srpska stranka i Zelena lista jedine su političke stranke u Karlovcu koje su poslušale zakonske regule i preporuku Vladina ureda za ravnopravnost spolova o najmanje četrdesetpostotnoj zastupljenosti žena na svojim listama.
Na SDSS-ovoj listi za Gradsko vijeće Karlovca koju predvodi Nedeljka Pavičić 52 je posto osoba ljepšeg spola, a među prvih šest mjesta na listi, ženama je pripalo čak pet. “Zeleni” pak od 25 kandidata na listi imaju 12 žena ili također vrlo visokih 48 posto.
Na listi koalicije “Volim Karlovac” za propisanih 40 posto nedostaje jedna kandidatkinja. Ukupno ih je devet ili 36 posto. Hrvatka stranka umirovljenika i Demokratska stranka umirovljenika kandidirali su 32, odnosno 28 posto žena, s tim da su i jedna i druga ženama dale već druga mjesta na listama.

 

Sigurna dogradonačelnica

HSP u Karlovcu na listi ima ukupno šest žena, a uvjerljivo najmanje kandidirala ih je koalicija HDZ-HSS-HSLS – svega pet ili 20 posto.
Ono što je, međutim, u kontekstu zastupljenosti žena za ove izbore vrlo značajno jest činjenica da će Karlovac od 17. svibnja imati dogradonačelnicu, ma tko god pobijedio. Koalicija SDP-HNS za zamjenicu gradonačelnika je kandidirala nezavisnu Jasna Plevnik, koalicija HDZ-HSS-HSLS Marinu Kolaković, a ženu kao dogradonačelnicu nudi i Zelena lista, koja je kandidirala Eminu Brcković-Šmajgel.

 

Zvirkić: Priča ista kao dosad

U Ženskoj grupi “Korak” smatraju kako se stvari sa zastupljenošću žena na listama ni na ovim izborima nisu bitno pomaknule naprijed.
– Mi sada radimo analize svih lista, no već se vidi da je priča ista kao dosad. Stranke i dalje govore kako nemaju dovoljno žena koje bi se bavile politikom, a kazne za kršenje odredbi su premale. Bilo bi najbolje da ih na izborima kazne same biračice, komentira voditeljica “Koraka” Sadika Zvirkić.

 

“Zeleni” s najviše žena

Na listama za Županijsku skupštinu ponovo najveću zastupljenost žena imaju “zeleni” – čak 46 posto. Slijedi koalicija SDP-HNS koja ima 36,5 posto žena, HSU i SNS 31 posto, a po 29 posto SDSS i HSP, s tim da je potonja stranka ženu kandidirala i za županicu.
Najslabiju zastupljenost ljepšeg spola i na županijskoj razini ima koalicija HDZ-HSS-HSLS. Od 41 kandidata na njihovoj listi, žena je samo sedam ili 17 posto, no nositelj Nedjeljko Strikić već je javno izjavio kako drži da je to sasvim dovoljna zastupljenost.