U fokusu

Povratnički koncerti rasprodani u 15 minuta

Kate Bush – uvijek vjerna sebi

Kate Bush – uvijek vjerna sebi

Kada je Kate Bush 21. travnja najavila seriju od 15 koncerata (brojka se nekoliko dana kasnije popela na 22) koje će održati u razdoblju od 26. kolovoza do 1. listopada, od trenutka kada su karte puštene u prodaju do trenutka kada su svi koncerti bili rasprodani prošlo je 15 minuta. Tisuće fanova/ica do svoje ulaznice nije uspjelo doći, a najsretnijih 77 tisuća dobilo je priliku vidjeti ovu nenadmašnu autoricu na pozornici, prvu puta nakon čak 35 godina pauze.

Catharine (Kate) Bush svoju je utjecajnu karijeru započela kao glazbeni wunderkind, impresioniravši Davida Gilmoura koji joj je pomogao pri snimanju profesionalne demo-snimke. Kao šesnaestogodišnjakinja potpisala je za EMI records, no proći će još dvije godine prije no što objavi prvi album, The Kick inside. Slijedio je album Lionheart, nakon kojega je, 1979. godine Kate održala jedinu turneju u karijeri, proročanski nazvanu The Tour of Life.

Bush je kroz 31 godinu objavila još osam albuma, s time da je između The Red Shoes i dvostrukog Aerial proteklo dvanaest godina u kojima se Bush praktički nije pojavljivala u medijima.

Za razliku od većine planetarno popularnih pop zvijezda, Bush je svoj privatni život uvijek držala za sebe. Njeni intervjui su rijetkost; ona je ono što je željela reći uvijek govorila kroz glazbu, ples, mimiku, bez velike pompe. Nije dozvolila kategoriziranje ni etiketiranje svoje glazbe ni pojave – pridjev ‘seksi’ za Kate Bush nipošto ne znači ono što bi fanovi i fanice dans popularnih pop zvijezda mislili da znači. Kate je jednostavno ostala svoja, bez podilaženja bilo publici, bilo glazbenoj industriji. Njen su put slijedile (više i manje uspješno) izvođačice poput Bjork, PJ Harvey, Tori Amos, k.d. lang i Grimes, a do danas se na svjetskoj glazbenoj sceni nije pojavila niti jedna izvođačica koja bi se mogla usporediti s Bush. Publika koja je prati strpljiva je i vjerna; kritičara/ki je svakako bilo i bit će  – njeni aranžmani i vokal nisu nužno dopadljivi na prvu, niti je njena glazba primjerena za bezglavo skakanje, niti su njeni tekstovi polusmisleni nizovi riječi o kojima ne treba razmišljati.

Niz koncerata započeo je 26. kolovoza. U trenutku zaključenja ovog teksta, niti jedan fan-video iz Hammersmith Apollo dvorane nije pronađen na internetu. Kate je poručila fanovima/icama da želi biti s njima, ne njihovim elektroničkim uređajima i zamolila ih da se suzdrže od korištenja tehnologije za vrijeme nastupa.  Poslušali su, što možda najbolje opisuje odnos pjevačice i njene publike.