U fokusu

Održan veliki prosvjedni marš u New Yorku

Klimatske promjene tiču se svih nas!

Klimatske promjene tiču se svih nas!

Uoči UN-ova summita o klimatskim promjenama u New Yorku je tijekom vikenda održan najveći marš u povijesti za spas planete “People’s Climate March” kojim se željelo poručiti da “spas planete” više nije samo pitanje zaštite okoliša, već neophodnosti fundamentalne promjene načina proizvodnje da bi se opstanak mogao ostvariti, piše H-alter.

Organizatori – 350.org i Avaaz – tvrde da je bilo 400 000 ljudi (policija i novinari se slažu da je bilo više od 300 000). Oko 500 autobusa u nedjelju ujutro dovezlo je prosvjednike/ce iz svih dijelova SAD –a od Seattlea do Mainea. Marš je nazvan “Narodnim klimatskim maršem” a osnovna poruka bila je da se više ne radi samo o “tamo nekim pticama i kornjačama”.

Paralelno su se u 156 drugih gradova diljem svijeta odvijali slični prosvjedi čije su se snimke mogle vidjeti na velikim ekranima uz rutu tijekom prosvjeda, pa se tako u Londonu okupilo oko 40 000 prosvjednika/ca i u Parizu blizu 5 000.  

Marš su u New Yorku predvodili  predstavnici/ce populacija najugroženijih klimatskim promjenama: imigranti/kinje, siromašni/e, izrabljivani/e. Za njima su išli “Indijanci/ke” – predstavnici/ce američkih plemena, koji su odavno upozoravali na kapitalističko izrabljivanje prirode – ali su putem otjerani u rezervate.

“Klimatske promjene nisu samo briga i problem zelenih nego i svih nas”, poručio je Ricken Patel, izvršni direktor Avaaz-a.