U fokusu

Izvještaj Ujedinjenih naroda

Kriza ljudskih prava migranata/kinja u Libiji

Kriza ljudskih prava migranata/kinja u Libiji

Migranti/kinje u Libiji trpe stalno i rašireno zlostavljanje, uključujući pritvor, prisilni rad, silovanje i mučenje, iznosi se u izvještaju Ujedinjenih naroda objavljenom u utorak. Rekordni broj migranata/kinja, najviše iz subsaharske Afrke, nastoje doći do Europe kroz Libiju, najčešće u nesigurnim brodovima krijumčara.

Oružane skupine su preuzele kontrolu službenih prihvatnih centara za migrante/kinje usred političkog kaosa koji trenutno vlada u Libiji, a uz to vode i vlastite centre, natječući se i boreći pritom s kriminalnim skupinama i krijumčarima.

Migrantska situacija u Libiji je pitanje krize ljudskih prava. Podjela u pravosuđu dovela do stanja nekažnjivosti, u kojima oružane grupe, kriminalne bande, krijumčari i trgovci ljudima kontroliraju protok migranata/kinja kroz zemlju”, navodi se u izvješću.

“Organizacija United Nations Support Mission in Libya (UNSMIL) također je dobila pouzdane informacije da su neki članovi državnih institucija i neki lokalni dužnosnici sudjelovali u procesu krijumčarenja i trgovine ljudima”, dodaje se.

U izvješću se navodi da se migranti/kinje često kupuju i prodaju te su prisiljeni na rad kako bi platili za daljnji put, dok krijumčari i trgovci ljudima iznuđuju dodatan novac od njihovih obitelji kroz složen sustav platnog prometa. Zarazne bolesti proširile su se u brojnim centrima, gdje se migranti/kinje nalaze u prostorijama bez dovoljno prostora.

Mnogim je Sudankama savjetovano da uzmu tromjesečnu kontracepcijsku injekciju prije putovanja u Libiju zbog očekivanja da bi mogle biti silovane, stoji u priopćenju. Šestanestogodišnji dječak iz Senegala koji se nalazi u pritvoru u južnom gradu Sabha je rekao: “Žene i vrlo mlade djevojke su silovane, a ako se opiru, tuku ih i prijete im oružujem”.

Do 22. studenoga ove godine, gotovo 170 tisuća migranata/kinja stiglo je u Italiju iz Libije, a za 4.164 njih se zna da je umrlo u moru tijekom putovanja.

UN-ov izvještaj poziva libijske vlasti da odmah puste najugroženije migrante/kinje, kako bi im omogućili zaštitu od zlostavljanja, te da pokrenu postupke protiv trgovine ljudima i krijumčarenja.