U fokusu

Mađari desničari po uzoru na ruske

Nakon što su Rusi izglasali zakon kojim se zabranjuje LGBT propaganda u čak tri grada, mađarski desničari došli su na prilično sličnu ideju o kojoj se počelo pričati tek nekoliko dana nakon što policija u Budimpešti nije odobrila rutu ovogodišnje Povorke. Dakako, na ideju kako su Rusi možda izglasali “pravu” stvar su došli pripadnici desničarske stranke Jobbik čiji su članovi trebali biti prisutni u Zagrebu na skupu desničarskih stranki koji je na kraju zabranjen od strane Vlade Republike Hrvatske.

Mađari desničari po uzoru na ruske

Nakon što su Rusi izglasali zakon kojim se zabranjuje LGBT propaganda u čak tri grada, mađarski desničari došli su na prilično sličnu ideju o kojoj se počelo pričati tek nekoliko dana nakon što policija u Budimpešti nije odobrila rutu ovogodišnje Povorke.

Dakako, na ideju kako su Rusi možda izglasali “pravu” stvar su došli pripadnici desničarske stranke Jobbik čiji su članovi trebali biti prisutni u Zagrebu na skupu desničarskih stranki koji je na kraju zabranjen od strane Vlade Republike Hrvatske. Jobbik ima 47 od 386 mjesta u mađarskom parlamentu te su podnijeli tri nacrta zakona kojima bi se zabranjivao pozitivan prikaz “poremećaja seksualnog ponašanja”, naravno s naglaskom na istospolne odnose.

Kazne su za mađarske pojmove visoke, te iznose oko 500 eura, a svaki prekršitelj/ica zakona može završiti u zatvoru na najviše tri godine. No, ekstremisti su doživjeli poraz, barem što se tiče policijskog zabranjivanja održavanja Pridea u Budimpešti jer je sud odredio kako nema zakonske osnove za policijsko neodobravanje korištenja rute koju su organizatori zatražili od policije. Odluka suda je još jedna pobjeda LGBT osoba u Mađarskoj, no već drugu godinu zaredom se LGBT aktivisti bore protiv homofobije u policijskim redovima.

Cijeli članak pročitajte ovdje.