U fokusu

gotovo 100 posto protiv kvota

Mala izlaznost na referendumu u Mađarskoj, nužne izmjene ustava da se priznaju rezultati

Mala izlaznost na referendumu u Mađarskoj, nužne izmjene ustava da se priznaju rezultati

EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Gotovo svi/e građani/ke koji/e su u nedjelju izašli/e na referendum odbili/e su migrantske kvote EU-a, ali izlaznost je bila daleko ispod potrebnih 50 posto kako bi rezultati bili valjani.

Naime, na referendum je izašlo oko 40 posto od 8.26 milijuna građana/ki s pravom glasa, a prema prvim rezultatima njih 98.3 posto koji/e su glasovali/e bili/e su protiv kvota.

To znači da je 3.249 milijuna građana i građanki Mađarsle odbilo migrantske kvote EU, dok je 2004. godine na referendumu oko pristupanja Mađarske EU ‘za’ glasovalo njih 3.056 milijuna.

“Trinaest godina nakon što je velika većina Mađara glasala na referendumu da se Mađarska priključi EU-u, danas su se Mađari ponovno očitovali o europskom pitanju. “Postigli smo izniman rezultat, jer smo nadmašili rezultat referenduma o priključenju”, rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Orban je rekao da će podnijeti ustavni amandman kako bi ozakonio rezultate referenduma, premda on nije valjan jer je odziv glasača/ica bio ispod minimalnog praga od 50 posto, te kako će čelnici EU-a morati uzeti u obzir rezultate glasovanja.

Konačni rezultati referenduma bit će poznati kasnije tijekom tjedna. 

Na referendumu se odgovaralo na pitanje želi li Mađarska dopustiti da Europska unija odlučuje o naseljavanju nemađarskih građana i građanki u tu zemlju bez odobrenja mađarskog parlamenta.