U fokusu

Preživjela je grupno silovanje i javno poniženje

Mukhtiar Mai, borkinja za ženska prava u Pakistanu sudjelovala na tjednu mode

Mukhtiar Mai, borkinja za ženska prava u Pakistanu sudjelovala na tjednu mode

Screenshot Youtube

Mukhtar Mai, žena koje je preživjela grupno silovanje i javno poniženje prije 14 godina, sudjelovala je u modnom tjednu u Pakistanu, s ciljem da pokaže snagu i hrabrost žena. Njeno pojavljivanje na pisti popraćeno je ogromnim pljeskom. 

“Ako i jedan korak koji napravim pomogne samo jednoj ženi, ja ću biti sretna”, rekla je Mai. 

2002. godine Mai je osuđena od strane seoskih starješina na grupno silovanje i šetnju gola kroz ulice Mirwale, malog grada u regiji Punjab u Pakistanu. Osudu je “zaslužila” jer je njen brat 14godišnji brat uvrijedio djevojku iz druge porodice.  

Nakon strašnog napada, Mai je odlučno krenula u borbu protiv svojih napadača. Četiri godine kasnije, 2006. snimljen je kratak dokumentarni film inspiriran njenom borbom. U njemu je naglašeno licemjerje Pakistanske kulture: pravno, muškarci i žene imaju jednaka prava, no u realnosti, kulturi i tradiciji, žene nisu jednake i ravnopravne. Mai je, stoga, svoju bitku izgurala do Vrhovnog suda u Pakistanu. S vremenom, 14 muškaraca koji su je osudili na grupno silovanje privedeni su na sud. Šestero ih je osuđeno na smrtnu kaznu, no svi su oslobođeni nakon žalbe. Nakon takve nepravde, Mai je postala jedna od vodećih zagovornica za ženska prava. Osnovala je Mukhtar Mai žensku organizaciju kojoj je cilj osigurati zaštitu i potporu ženama i djevojkama u Pakistanu, te je otvorila školu za djevojke. 

Na tjednu mode izrazila je optimizam i nadu. “Želim biti glas svih žena koje su suočene sa sličnim situacijama u kojima sam ja bila. Moja poruka njima je da nismo slabe. Imamo srce i mozak. Želim im poručiti da ne gube nadu u situacijama nepravde s kojima se suočavaju. Jednog dana i mi ćemo doživjeti pravdu”, poručila je Mai.