U fokusu

rodine statistike

Najnoviji pokazatelji za rodilišta pokazuju velike razlike unutar zdravstvenog sustava

Najnoviji pokazatelji za rodilišta pokazuju velike razlike unutar zdravstvenog sustava

Znaj znanje/Facebook

Najnoviji pokazatelji za sva rodilišta, dostupni na stranici rodilista.roda.hr udruge Roda, otkrivaju velike razlike unutar zdravstvenog sustava.

Odluku o tome u kojem rodilištu roditi većina trudnica donosi vodeći se iskustvima svojih prijateljica ili rođakinja, ili prema pričama u medijima koje mogu, ali i ne moraju biti istinite. Udruga Roda je po prvi puta, prikupljanjem podataka (često i pozivajući se na Zakon o pravu na pristup informacijama) i pregledom domaće stručne literature, objavila statistike odabranih pokazatelja za sva rodilišta u Hrvatskoj.

“Rodilišta se mogu usporediti samo s ustanovama slične razine, tako primjerice možemo usporediti KBC Split i KBC Sestre Milosrdnice, ali nije u redu uspoređivati KBC Zagreb (Petrova) i Opću bolnicu Vinkovci”, naglasila je Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roda. Nastavila je: “No, moramo se upitati kako i zašto postoje velike razlike između rodilišta – trudnice u Hrvatskoj trebale bi primati skrb iste razine kvalitete u svim rodilištima, ali to nažalost nije slučaj.”

Velike razlike u skrbi i uvjetima
Već godinama je smrtnost novorođenčadi i rodilja u Hrvatskoj vrlo niska, no poboljšanje kvalitete usluge u rodilištima ne prati pad smrtnosti. “Kada smo jednom postigli nisku stopu smrtnosti, sljedeći cilj bi trebao biti jednako dostupna, kvalitetna skrb. Kvalitetna skrb uključuje puno više čimbenika, a razlike su goleme”, kažu iz Rode. “U Hrvatskoj godinama jedan KBC ima daleko najvišu pojavnost carskih rezova, dok drugi KBC-ovi imaju bitno niže postotke. Isto je kod pojavnosti epiziotomija (rezanje međice) – u nekim rodilištima ovaj postupak doživi čak 7 od 10 žena koje rađaju vaginalno, dok u drugim rodilištima samo 1 od 10 – po tome kaskamo za drugim europskim zemljama, primjerice za Danskom gdje je postotak epiziotomija na nacionalnoj razini tek oko 6%.”

Rodilištima je početkom 2016. godine poslan upitnik s pitanjima o skrbi i uvjetima koje nude rodiljama. Nažalost tek polovica rodilišta ustupila je odgovore Rodi. “Osim kliničkih pokazatelja postoje i oni ljudski – u nekim rodilištima je i dalje normalno naplaćivati pratnju na porodu ili pak uvjetovati pratnju pohađanjem tečaja koji se naplaćuje, ponekad i do 400 kuna, ili uvjetovati prisustvo pratnje na porodu pohađanjem besplatnog tečaja, dok je u drugim rodilištima to davno zaboravljena praksa. Žene i djeca diljem Hrvatske zaslužuju istu, kvalitetnu i dostupnu skrb, a umjesto toga svaka ustanova postupa po svome.”

Gdje i kako pronaći više informacija
Internetska stranica na kojoj su objavljeni svi prikupljeni podaci o rodilištima nalazi se na http://rodilista.roda.hr, i osim pokazatelja nudi korisnicama informacije poput kontakt brojeva telefona rodilišta, informacije o trudničkom tečaju koji se organizira u rodilištu, savjeta što treba donijeti u rodilište za sebe i za dijete, informacija o uvjetima za pratnju pojedinih rodilišta, ali i edukativan sadržaj poput uputa kako napisati plan poroda ili odabrati rodilište te rječnik s preko 200 termina koje trudnice često čuju od zdravstvenih djelatnika ili pročitaju u nalazima, a ne znaju nužno što znače.

Korisnice mogu direktno usporediti ustanove
Unaprijeđena internetska stranica omogućava korisnicama da pogledaju informacije za svako rodilište pojedinačno, ali i da odaberu do tri rodilišta čiji se podaci onda prikazuju usporedno. To omogućava korisnicama da lakše usporede ustanove koje razmatraju kao mjesto poroda. Primjerice, trudnica odluči koji su joj pokazatelji najvažniji kod odabira rodilišta pa direktnom usporedbom može provjeriti koje je rodilište najbolje prema tim pokazateljima.

Zabrinjavajući porast carskih rezova
Postotak carskih rezova je, u razdoblju od 2015. na 2016. (zadnje godine za koje postoje statistike) narastao za čak dva postotna boda na nacionalnoj razini; u nekim rodilištima je taj porast iznosio čak 5% na godišnjoj razini. U istom razdoblju, statistike smrtnosti majki i djece na porodu su ostale u istom rangu. “Već smo prešli razinu gdje broj carskih rezova pruža bolje ishode poroda – u narednim godinama, ako se ovaj munjeviti porast ne zaustavi, sve veći broj žena i djece će snositi negativne posljedice prekomjernog dovršenja poroda carskim rezom.”