U fokusu

Muzej posvećen ženama

New York Historical Society otvara Centar za žensku povijest

New York Historical Society otvara Centar za žensku povijest

Voditelji/ce New York Historical Societyja nisu morali dugo tražiti dokaze da je uloga žena u povijesti predugo bila zapostavljena. Primjer su našli unutar vlastitog muzeja: Tiffany svjetiljke za koje se smatralo da su djelo Louisa Comforta Tiffanyja i njegovih dizajnera.

Akademski su znanstvenici još prije deset godina otkrili da je Clara Driscoll, direktorica ženskog odjela za rezanje stakla u Tiffany Studiu, zajedno sa svojim radnicama, poznatijima kao Tiffany Girls, proizvela mnoge cijenjene i vrijedne svjetiljke, poput “Wisterie” i “Dragonflya”.

“To nas je navelo na razmišljanje o povezanosti žena i objekata u našoj vlastitoj kolekciji i o ženama općenito”, rekla je Louise Mirrer, predsjednica i izvršna direktorica Društva.

Jedan od rezultata tog razmišljanja vidljiv je u planovima Društva o novom Centru za istraživanje ženske povijesti, koje će biti posvećeno izložbama o ženskoj povijesti i stipendijama, a koji bi se trebao otvoriti 2017. godine.

Organiziran i kustosiran od strane Valerie Paley, potpredsjednice i glavne povjesničarke Društva, Centar će predstaviti dvije do tri izložbe godišnje, izmjenjujući povijesne i umjetničke instalacije. “Želimo uključiti ženske priče u širi narativ”, rekla je Paley, “kako bi proširili vlastito razumijevanje prošlosti”. Društvo navodi kako su među prvim institucijama koje će posvetiti stalni prostor ženskoj povijesti i školarinama.

Planirani događaji uključuju premijerno prikazivanje uloge američkih žena u 18. stoljeću u stvaranju prve moderne demokracije i izložbu koja će fokus staviti na žene i Progresivni pokret 19. stoljeća. Centar također planira istražiti različite teme, od sufražetskog pokreta do modernog feminističkog pokreta.

Uz to, Društvo će održavati godišnje konferencije o ženskoj povijesti, od kojih je prva zakazana za ožujak. Konferencije će se fokusirati na dominantno žensku tekstilnu industriju, poput proizvodnje, promjenjive radne demografije, uloge ženskih organizacija i radničkih sindikata.

Društvo će također pokrenuti i tri Andrew W. Mellon prakse u području ženske povijesti, pomoći u pokretnju online tečaja o ženama i radu kojeg će voditi Alice Kessler-Harris, profesorica povijesti na Columbia Universityju i razviti edukacijske resurse i mogućnosti za mlade od vrtićke dobi do osnovne škole. Mobilna aplikacija će omogućiti šetnju po povijesnim mjestima u New Yorku koja su ili pozdravila ili isključivala žene.

“Uvijek tražimo neistražene dijelove povijesti o kojima povijesni udžbenici ne govore”, rekla je Mirrer. “Mi smo institucija koja želi pričati priče o kojima se malo zna”.