U fokusu

Nezaposlene će se žene obrazovati za dadilje

Šezdeset nezaposlenih žena starijih od 40 godina s područja Zagrebačke županije moći će se besplatno osposobiti za posao dadilje, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zagrebačkoj županiji gdje je predstavljen projekt Europske unijeCertificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije”. Vrijednost projekta je 941.457 tisuća kuna (127.224 eura).

Nezaposlene će se žene obrazovati za dadilje

Šezdeset nezaposlenih žena starijih od 40 godina s područja Zagrebačke županije moći će se besplatno osposobiti za posao dadilje, najavljeno je na konferenciji za novinare u Zagrebačkoj županiji gdje je predstavljen projekt Europske unije “Certificirane profesionalne dadilje na tržištu rada Zagrebačke županije”.

Vrijednost projekta je 941.457 tisuća kuna (127.224 eura), od čega je EU osigurala 83,74 posto potrebnog iznosa, a u sklopu IV. Komponente IPA programa – “Razvoj ljudskih potencijala”, provode ga Regionalna razvojna agencija Zagrebačke županije, uz financijsku podršku Zagrebačke županije, rekao je direktor Regionalne razvojne agencije Zagrebačke županije Zlatko Herček.

Partneri projekta su Hrvatski zavod zapošljavanje, koji će odabrati kandidatkinje te pučka otvorena učilišta Samobor, Velika Gorica i Ivanić-Grad, u kojima će se žene educirati za posao dadilje.

Za taj će se posao moći osposobiti žene koje su duže od godinu dana na Zavodu za zapošljavanje, starije od 40 godina te nezaposlene samohrane majke i ostale marginalizirane žene, rekla je Marija Halić iz zagrebačke Podružne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Na području Županije evidentirano je 8.308 nezaposlenih žena, a njih oko 40 posto moglo bi se uključiti u taj projekt, rekla je Halić i dodala da je na području cijele Hrvatske izuzetno velika potreba za tim zanimanjem, a na tržištu nema certificiranih, stručnih dadilja.

Osposobljavanje za posao dadilje trajat će deset i pol mjeseci kroz 157 nastavnih sati u pučkim otvorenim učilištima te 250 sati prakse u dječjim vrtićima.

Polaznice koje završe obrazovanje dobit će uvjerenja o stručnoj osposobljenosti koje se upisuje u radnu knjižicu, te primjerice, omogućuje otvaranje obrta za čuvanje djece (samozapošljavanje), rekla je Halić.

Tijekom stručnih radionica, treninga i prakse u vrtićima, žene će dobiti temeljna znanja iz psihologije, pedagogije, komunikacije i bontona, o hranjenju i presvlačenju djece, pripremanju jednostavnih zdravih jela, hitnoj pomoći, dječjim igrama i dječjoj književnosti, informatici, medijskoj kulturi, organizaciji vremena, higijeni i zaštiti na radu. Također, kroz 40 nastavnih sati, žene će se educirati i o poduzetništvu.

Projekt će sutra biti predstavljen u Zaprešiću i Samoboru, 2. veljače u Vrbovcu i Velikoj Gorici, 3. veljače u Ivanić-Gradu i Dugom Selu te 4. veljače u Sv. Ivanu Zelini i Jastrebarskom.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izazio je zadovoljstvo što se na prostoru Zagrebačke županije pokreće još jedan novi projekt kojim će, kako se nada, uspjeti zaposliti do 60 obrazovanih, certificiranih dadilja. (H)