U fokusu

Selektivni pobačaji na Balkanu

Obitelj bez muškog nasljednika – neoprostiv grijeh u Crnoj Gori i Albaniji

Obitelj bez muškog nasljednika – neoprostiv grijeh u Crnoj Gori i Albaniji

Selektivni pobačaji uobičajena su praksa u Albaniji i nekim drugim balkanskim zemljama, među kojima je i Crna Gora, u kojima za neravnotežu između spolova djece treba kriviti želju za muškom djecom. To pokazuje i primjer 31-godišnjakinje koja je nosila četvrtu djevojčicu, za što je rješenje bilo ili pobačaj ili davanje na posvojenje.

“Izbor spola u prenatalnom periodu i dalje je uporna praksa u Albaniji, iako ga zakon izričito zabranjuje“, rekla je Rubena Mojsiju, šefica jedne bolnice u Tirani. To postepeno dovodi do demografske maskulinizacije društva, koja je vidljiva već među malom djecom.

“U zemljama kao što su Albanija, Kosovo, Crna Gora i u zapadna Makedonija na 100 djevojčica rodi se 110 dječaka,” rekao je za AFP Christophe Guilmoto s francuskog Istraživačkog instituta za razvoj, koji je specijaliziran za rodnu neravnotežu. Ova je brojka veća od prosječnog biološkog odnosa spolova pri rođenju – 105 dječaka na 100 djevojčica. 

Prema podacima nacionalnog statističkog biroa, u Albaniji, čija populacija broji 2,8 milijuna stanovnika/ica, do 1. siječnja bilo je 31.000 manje žena nego muškaraca.

Albanija je jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima muškarci brojčano nadmašuju žene, i to unatoč jakoj emigraciji iz ekonomskih razloga, uglavnom muškaraca, tijekom protekla dva desetljeća.

Tradicionalna društva

“Takav trend postoji i u Crnoj Gori, tradicionalnom društvu u kojem je (prenatalni) izbor spola uobičajena praksa”, kaže za AFP Maja Raičević iz podgoričkog Centra za ženska prava.

“Posljednjih godina na svakih 8.000 beba bilo je oko 800 više dječaka nego djevojčica, neravnoteža koja je daleko od normalne”, izjavila je Olivera Miljanović, šefica nacionalnog centra za medicinsku genetiku. Kao rezultat toga, Crnoj Gori “nedostaje” oko 3.000 žena u reproduktivnoj dobi, dodala je.

Na Balkanu su “dječaci poželjniji od djevojčica”, objasnila je antropologinja Aferdita Onuzi iz Tirane. “Žene su pod snažnim pritiskom da rode muškog nasljednika pod svaku cijenu.” Na Kosovu, Crnoj Gori, ali i u nekim makedonskim regijama, tradicionalno razmišljanje koji favorizira dječake umjesto djevojčica glavni je uzrok ove pojave. Stručnjaci/kinje ističu da se na ženu na Balkanu gleda samo kao “teret”, a na muškarca kao na “stup obitelji”.

Žene koje nedostaju

Pobačaj je na Balkanu zakonom dopušten do 10. ili, u nekim slučajevima, 12. tjedna trudnoće, prije nego što se može odrediti spol djeteta. Međutim, kako bi zaobišli zakon, rodno selektivni pobačaji se obavljaju u privatnim klinikama ili čak od strane pojedinaca koji za to nisu školovani niti obučeni.

U Crnoj Gori žene uglavnom odlaze u bolnice u susjednim zemljama kako bi utvrdile spol djeteta prije pobačaja. “Znam ženu koja je dva puta prekidala trudnoću pod pritiskom obitelji svog supruga, nakon što su saznali da nosi djevojčicu. Na kraju je rodila dječaka”, rekla je za AFP Milica, profesorica u Podgorici koja je tražila da joj se ne objavljuje prezime.

“Te žene, eliminirane prije rođenja zbog svog spola, imaju velik utjecaj na društvo i gospodarstvo tih zemalja”, rekla je Elsona Agolli, stručnjakinja UN-a za rodna pitanja u Tirani.