U fokusu

Maloljetnik osnivač grupe 'Najveće drolje osnovnih i srednjih škola'?

Opet skandalozne grupe na Facebooku

Opet skandalozne grupe na Facebooku

Ekipa srbijanskog Telegrafa otkrila je tko se krije iza skandalozne Facebook grupe “Najveće Drolje Osnovnih I Srednjih Škola” na kojoj su objavljene provokativne obnažene fotografije maloljetnih djevojčica iz zemalja u regiji, kao i njihova puna imena i prezimena, prenosi Radio Sarajevo.

Uz pomoć grupe “United Bosnian Hackers” došli su do podatka da je osnivač grupe maloljetni Renato E. iz Hrvatske, koji je koristeći lažni Facebook profil (pod korisničkim imenom Josip M.) prethodnih dana namamljivao djevojčice da mu u Inbox šalju svoje provokativne fotografije.

Među administratorima grupe našla su se još četiri korisnika pod lažnim imenima: Ante I., Kris B., Berem Orase i Jovanka Broz, a dokaz da je Renato E. osnivač skandalozne Facebook grupe predstavlja njegova prepiska s izvjesnim M.N. do koje je došla redakcija Telegrafa.

U njoj je Renato između ostalog napisao: “Jučer napravio stranicu. Već 21.000 lajkova. Imam 200 poruka u Inboxu. To mi sve šalju slike”.

Facebook na prijave i dalje ne reagira tvrdeći da nijedno pravilo nije prekršeno.

Da podsjetimo, na našem smo portalu u nekoliko navrata upozoravali na pojavu spornih stranica i grupa, te pozivale na prijavljivanje istih. Tako smo nedavno objavili i kampanju protiv KVJ stranica, a popis spornih stranica možete pogledati  ovdje. Obzirom da je Facebook počeo uklanjati pojedine KVJ stranice svakako treba i dalje prijavljivati.