U fokusu

Škola Mocha Celis

Otvorena prva škola za transseksualne osobe u Argentini

Otvorena prva škola za transseksualne osobe u Argentini

U Buenos Airesu je otvorena škola “Mocha Celis” u Buenos Airesu – srednja škola za trans osobe. Kako piše AFP, škola je otvorena tijekom 2012. godine, a glavni cilj joj je cilj da pomoći transseksualnim osobama i zadržati ih podalje od prostitucije.

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 posto transseksualnih osoba u toj zemlji uključeno je u prostituciju, a čak 85 posto odustane od školovanja. Školu “Mocha Celis” trenutno pohađa 40 učenika/ica. 

 “Kad sam na ulici, drogiram se, trošim novac, ne radim ništa. Ne idem u školu, smucam se okolo. Sad pokušavam uraditi nešto kako treba”, priča jedna od učenica.  

Učenike/ice uglavnom prate tužne sudbine djece koje je odbacila obitelj pa su bili/e prisiljene živjeti na ulici. Školu financira država, a oni koji ju uspješno završe dobivaju diplome. Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki koju su ubili policajci nakon što im je odbila dati novac za zaštitu. Kako navodi AFP, takvi napadi nisu neuobičajeni za transseksualne osobe u Argentini.

Argentina je legalizirala gej brakove 2010. godine. Dvije godine kasnije, parlament je usvojio Zakon o rodnom identitetu, koji dozvoljava transrodnim i transseksualnim osobama da se izjasne o rodnoj pripadnosti onako kako je oni vide. Prva generacija maturanata trebalo bi završiti školu “Mocha Celis” 2014. godine.