U fokusu

Zbog sudjelovanja na demonstracijama

Pet godina zatvora za transparent

Pet godina zatvora za transparent

Još je jedna studentica koja je sudjelovala u prosvjedima za besplatno obrazovanje u Turskoj, osuđena  zbog “širenja terorističke propagande”

Studentica Sevil Sevimli osuđena je danas na pet godina, dva mjeseca i 15 dana zatvora zbog “širenja terorističke propagande”, prenijeli su turski mediji.

Sevimli, koja je sudionica programa razmjene studenata sa Univerzitetom Anadolija, bila je optužena za “članstvo u naoružanoj organizaciji” i “širenje propagande”.

Optužnica ju je teretila za sudjelovanje u demonstracijama povodom Prvog maja, kada je nosila transparent s porukom “Želimo besplatno obrazovanje” i prisustvovala koncertu jedne ljevičarski orijentirane grupe.

Bit će zadržana u pritvoru dok za tri mjeseca ne bude razmatrana mogućnost “uslovnog oslobađanja”, prenio je list Hurijet na svom veb sajtu.

“Ja sam ljevičarka i socijalistkinja. Ne demantiram ništa. Branila sam demokraciju i jednakost. Možete nas nazvati teroristima samo zato što smo bili na koncertu grupe Jorum, ali dobro znate tko su pravi teroristi: oni koji iskorištavaju narod”, rekla je Sevimlijeva novinarima poslije ročišta 16. siječnja.

Sevil je diplomirala komunikologiju na Univerzitetu Limijer u Lionu i upisala master na istom odsjeku.