U fokusu

Države tuže Obaminu administraciju

Pitanje trans* prava na Vrhovnom sudu u SAD-u?

Pitanje trans* prava na Vrhovnom sudu u SAD-u?

Tužba koju je podnijela država Teksas, zajedno s još nekim državama, protiv odluke administracije predsjednika Obame o korištenju toaleta, mogla bi pomaknuti SAD prema rješavanju trans* prava na Vrhovnom sudu. Konzervativni zastupnici/ce iz 11 država podnijeli su tužbu protiv Vlade kako bi odbacila direktivu prema kojoj se transrodnim učenicima i učenicama dopušta korištenje toaleta koji odgovara njihovom rodnom identitetu, umjesto prisiljavanja na korištenje toaleta u skladu s biološkim spolom.

Najviši sud SAD-a nikada nije donio odluku o temeljnom pitanju ove tužbe: odnose li se državne legalne odredbe protiv diskriminacije temeljem spola i na transrodne ljude?

Tužitelji bi lako mogli dobiti tužbu na dvije niže razine na kojima presjedaju konzervativni suci, što bi moglo potaknuli Vrhovni sud da se uključi u cijelu priču, budući da bi takva odluka bila suprotna odluci od prošlog mjeseca u Virginiji u kojoj je trans* tinejdžer tužio svoj školski distrikt. Vjerojatnije je da će Vrhovni sud saslušati slučaj ako postoji raskorak između odluka različitih nižih sudova, a takav konflikt zasada još ne postoji kada se radi o trans* pravima.

Bez jasnih naputaka od strane suda, pitanje trans* prava ostaje otvoreno za interpretaciju pojedinim državnim institucijama, što znači da bi budući predsjednik/ica mogao/la zauzeti stav dijametralno suprotan od Obaminog.