U fokusu

Inovativni odgovor na probleme

Pokret koji želi uvesti feminizam u srednje škole

Pokret koji želi uvesti feminizam u srednje škole

Feminist book tumblr

Svake jeseni, Ileana Jiménez predaje izborni predmet o feminizmu u privatnoj školi “Elizabeth Irwin”, na Manhattanu . Njezini studenti/ice čitaju klasične i suvremene feminističke radove koje su napisale žene različitih rasa i etničkih grupa. Također, škola na predavanja često zove goste/šće poput Jasmine Burnett, koja je sa studentima/cama pričala o feminizmu te ih je poučila na koji način mogu promovirati i realizirati ideje do kojih im je stalo.

Uz pomoć i uz vodstvo Jiménez, mnogi/e njezini/e studenti/ice počeli/e su javno djelovati: neki/e su davali govore u Ujedinjenim narodima, neki/e su svjedočili pred njujorškim Gradskim vijećem, a neki/e su gostovali/e i na CNN-u. Studenti/ice su također organizirali/e humanitarne projekte kako bi podržale GEMS, neprofitnu organizaciju koja pomaže mladim djevojkama koje su bile žrtve seksualne eksploatacije i trgovine.

Predavanja su korisno iskustvo za studente/ice. “Prije nego što sam slušala predavanje o feminizmu, nikada nisam dva puta razmišljala o problemima s kojima se žene suočavaju i o ženskim pravima. Nikada nisam primijetila koliko su žene u biti izložene nejednakosti”, napisala je studentica na blogu F to the Third Power. “Nakon što sam slušala predavanja o feminizmu, bez obzira na to jesu li prisutni u medijima ili u školi, primijetila sam dosta stavova koji možda i nenamjerno i u neznanju ugnjetavaju žene”.

Jiménez ima svoj vlastiti blog pod nazivom, Feminist Teacher, kojim želi povezati različite profesore/ice koje/i žele dovesti feminizam u učionice. Mnogi profesori/ice počeli/e su joj se javljati pa je odlučila organizirati “Back to School Feminism Symposium for Teachers”. Taj događaj je pružio mogućnost učiteljima/icama da nauče kako vratiti feminizam i društvenu pravdu u škole.

Ovo nije prvi put da je Jiménez organizirala ovakav događaj. Još 2013. godine, organizaciji American Association of University Women (AAUW) došla je s prijedlogom za organizaciju sličnog događaja. Složili/e su se pa je jednodnevni simpozij o feminizmu i rodu održan na Sveučilištu Missouri u St. Louisu.

Taj sastanak, bio je prvi takvog tipa na kojem su sudjelovali učitelji/ice srednjih škola koji su predavali/e ili su htjeli/e predavati o rodu. Ipak, ideja da se predmeti koji se tiču roda i feminizma predaju u školama nije nova. Na nivou fakulteta, ženske studije postoje od 1969. godine na Sveučilištu Cornell, a nakon tri godine, srednja škola Wayne Memorial, koja se nalazi blizu Detroita, postala je jedna od prvih srednjih škola (ako ne i prva) koja je nudila ženske studije kao izborni predmet.

Patricia Sanders, umirovljena učiteljica, pomogla je da se pokrene taj predmet ,te ga je predavala više od 25 godina. Davala je studentima različite zadaće, primjerice da intervjuiraju svoje bake o njihovim životima, pisali/e su eseje o rodnim ulogama i očekivanjima, čitali/e su biografije žena.

Nepoznato je koliki broj škola danas nudi ovakve predmete, ali sigurno ih postoji nekoliko desetaka u zemlji. U St. Louisu, jedna mala grupa entuzijasta od 50 nastavnika/ica i aktivista/kinja iz čitave države (od Kalifornije do Massachusettsa) aktivno su se uključili/e u zajedničku grupaciju. Samo dvije godine poslije, više od 80 nastavnika/ica organizirali/e su konferenciju u New Yorku!

Na sastanku u St. Louisu, nastavnici/e iz privatnih i državnih škola, održali/e su rasprave o tome kako mogu učiti o rodu i rodnoj ravnopravnosti, i to ne samo u feminističkim predmetima ili na ženskim studijima, nego kako se rod može uklopiti u, recimo, povijest, engleski ili u spolni odgoj. Na panelu su razmišljali/e o tome kakve bi bile prednosti od takvih predmeta i kako ih uvesti u škole. Primjerice, može se smanjiti seksualno uznemiravanje u školama. Do tog efekta predmeta u kojima se raspravlja o rodu i rodnoj ravnopravnosti došla je bivša učiteljica srednje škole u Michiganu, Dr. Jennifer Martin radeći na svojoj doktorskoj disertaciji. Dr. Annie Delgado, profesorica u Kaliforniji, koja je sudjelovala na panelu, predstavila je predmet školskoj administraciji kao koristan predmet kojim se može smanjiti stopa maloljetničkih trudnoća u njezinoj srednjoj školi. Sudionica panela Laura Massa objasnila je da je na Floridi pokrenula ženske studije kako bi pomogla studentima/icama koji/e žele izgraditi pozitivne međuljudske odnose.

Osobe koje su sudjelovale na panelu i predavači/ice dijelili/e su različite preporuke o tome kako mogu dizajnirati i implementirati tečajeve i predmete koje vode ili kojih su dio. To je uključivalo i savjete koje je knjige najbolje koristiti i koji su se pristupi pokazali zanimljivim i privlačnim. Mnogi sudionici/ke preporučili su kako korištenje društvenih mreža može jako pomoći da se informiraju i povežu s  različitim autorima/icama i aktivisti/kinjama koji/e se bave ovim temama. Naglasili su i važnost gostovanja različitih predavača i predavačica. Preko Skypea, Delgado je ugostila različite gostujuće predavače, poput Glorije Steinem i nogometne trenerice u srednjoj školi Natalie Randolph. Ostale preporuke bile su da se stvori sadržaji koji će biti zanimljiv studentima/icama. Primjerice, Dr. Stephanie Troutman rekla je da su studenti/ice dobro reagirali/e na zadatke koji su se ticali medija i popularne kulture, primjerice analiza rodnog jezika i rodnih uloga u filmovima i glazbi koje koriste.

Bez obzira jesu li u privatnim ili državnim školama, nastavnici/ice su se složili/e da je podrška školske administracije najvažnija. Davali/e su savjete o tome kako se nužnost predmeta može argumentirati školskoj administraciji u skladu s misijom škole, važno je povezati predmet s temama koje bi pomogle da se identificira i adresira seksualno uznemiravanje, rasizam, seksizam i smanje maloljetničke trudnoće.

Simpozijem su mnogi/e bili/e zadovoljni/e i povratne informacije su bile pozitivne. “Kada sam išla na simpozij, tek sam, kao profesorica izbornog predmeta o feminizmu, radila dva mjeseca,” izjavila je sudionica Massa. “Htjela sam napraviti nešto što bi bilo korisno i vrijedno mojim studentima/icama. Čim sam ušla u prostoriju vidjela sam mnoge žene koje čine isto, osjećala sam se ojačanom.”

Delgado opisuje da joj je sudjelovanje na simpoziju: “pomoglo da stvorim kontakte i uspjela sam uvjeriti svoju okolinu da moramo nastaviti s programom jer možemo napraviti promjenu.” Ove godine, ne samo što Delgado o feminizmu predaje u dva razreda od 115 studenata/ica u gimnaziji Buhach Colony u Atwateru, nego joj izdana i dozvola da predaje i u drugoj školi. Jedan student izjavio je da su njezina predavanja od njega napravila boljeg čovjeka. “Moja majka je rekla da sam bolji sin. Puno sam toga naučio”. 

Mnogi od ovih učitelja/ica spremaju se za novu školsku godinu gdje ih očekuje nova grupa studenata i studentica koje će imati priliku upoznati s feminizmom i rodom. Neposredno prije simpozija, Jiménez je rekla da je jako uzbuđena, jer je događaj okupio puno ljudi. Također, naglasila je da: “Feminizam u školama može pomoći u stvaranju inovativnih odgovora na probleme s kojima smo suočeni svaki dan. To je zbilja uzbudljiv posao, a polako postaje i veći pokret.” 

Prevela i prilagodila: Emili Ema Sedlar