U fokusu

Viva vagina!

Profesorica u Michiganu dobila otkaz zbog izgovorene riječi ‘vagina’

Profesorica u Michiganu dobila otkaz zbog izgovorene riječi ‘vagina’

Allison Wint, profesorica povijesti umjetnosti na zamjeni u srednjoj školi u Battle Creeku u Michiganu, prije nekoliko dana dobila je otkaz zato što je tijekom predavanja o kontroverzama u umjetnosti na primjeru slika Georgie O’Keeffe upotrijebila, kako je zaključila uprava škole, neprihvatljivu riječ ‘vagina’. Obrazloženje ravnatelja glasilo je kako je prekršila politiku škole. Uprava je navela kako se radi o školskim pravilima “koja ne mogu specificirati”, te “kako su učitelji dužni tražiti posebno odobrenje kada govore o reproduktivnom zdravlju”, no svima je jasno da je otkaz motiviran konzervativnim politikama države Michigan.

Poznat je michiganski skandal “Vaginagate” iz 2012. kada je tijekom debate u Predstavničkom domu o prijedlogu zakona o pobačaju (jednom od najkonzervativnijih u SAD-u), koji je uključivao niz rigoroznih mjera protiv pobačaja, demokratska predstavnica Lisa Brown “zaradila” dvodnevnu zabranu sudjelovanja u raspravi nakon što je na kraju svog obraćanja Domu izgovorila: “Konačno, uvaženi kolega, polaskana sam što i vas zanima moja vagina, ali ‘ne’ znači ‘ne’.” Skandal je kulminirao velikim prosvjedom aktivista/kinja za pravo na pobačaj i specijalnom izvedbom “Vagininih monologa” Eve Ensler na stepenicama zgrade Parlamenta u Michiganu. Brown se ovih dana prisjetila kako su na riječ ‘vagina’ tada reagirali kolege i kolegice u Zastupničkom domu koji su smatrali “ono što je izgovorila” neprihvatljivim i uvredljivim. Republikanski zastupnik Mike Callton tada je izjavio: “Ovo je bilo iznimno uvredljivo, ne želim tu riječ ni ponoviti pred ženama u Domu. Ne bih to izgovorio niti u spolno mješovitom društvu”.

Wint je u intervjuu za Detroit Free Press rekla kako je tema sata bila kontroverza u umjetnosti, pa je učenicima/ama pokazala slike Georgie O’Keefe kao primjer kontroverze oko erotike u likovnoj umjetnosti. Rečenica u kojoj je izgovorila “nepoćudnu” riječ glasila je: “Zamislite kako ulazite u galeriju u kojoj je O’Keefe prvi put izložila svoje slike i mislite, ‘Vidim li ja to zaista vagine, jesam li perverzan/na? Ili sam ja perverzan ili je pervetna žena koja je ovo naslikala”. Wint kaže da je očekivala smijuljenje u razredu, no smatra kako je rasprava bila edukativna i konstruktivna, te da nije ni pomislila kako krši školska pravila.

Otkaz Allison Wint ponovno je potaknuo raspravu o striktnim pravilima vezanim uz obrazovanje o seksualnom zdravlju kakva su prisutna u stotinama škola diljem države Michigan. Kada je riječ o seksualnom obrazovanju, restriktivne školske politike tijekom nekoliko posljednjih godina još su se više pogoršale. Prema istraživanju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC – Center for Disease Control and Prevention) postotak tinejdžera  i tinejdžerica koji u školskim programima imaju sveobuhvatni program seksualnog obrazovanja znatno se spustio u posljednjih sedam godina, dok u školama dominiraju konzervativni programi fokusirani isključivo na seksualnu apstinenciju kao jedinu preventivnu mjeru. Ugroženo je čak i podučavanje seksualne reprodukcije u okviru nastave biologije. Prije nekoliko godina roditelji u Idahu tužili su profesora biologije Tima McDaniela kako je njihovoj djeci pokazivao “neprimjerene materijale” – radilo se o udžbeniku iz biologije s ilustracijom ženskog reproduktivnog sustava – i pisalo je ‘vagina’.

 “Nevjerojatan tabu oko riječi ‘vagina’ proizvodi sram u vezi ženskog tijela, a to je iznimno opasno za djecu i za cijelo društvo”, zaključila je u intervjuu Wint.