U fokusu

ERDOGAN IZGUBIO VEĆINU

Prokurdska stranka ostvarila povijesni rezultat na turskim izborima

Prokurdska stranka ostvarila povijesni rezultat na turskim izborima

Demokrathaber.net

Parlamentarni izbori u Turskoj jučer povijesni su iz najmanje dva razloga. Prvo, stranka predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu prvi put nakon trinaest godina osvojivši 41 posto glasova i 258 od 550 zastupničkih mjesta. Iako je Stranka pravde i razvoja (AKP) i dalje pobjednica na izborima, prvi put će morati formirati manjinsku vladu.

Drugo, prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) prešla je nevjerojatno visok prag od 10 posto za ulazak u parlament pa će s osvojenih 13 posto glasova dobiti 80 zastupničkih mjesta. HDP je zapravo sastavljen od manjih ljevičarskih i kurdskih stranaka i ovo je prvi put da je jedna takva stranka, unatoč napadima pri kraju kampanje u kojim je bilo i mrtvih, uspjela prijeći prag.

Erdoganu je ovakav rasplet izbora omeo namjeru da promjenom Ustava u Tursku uvede predsjednički sustav i napravi korak dalje prema uspostavi auotkratske države. Naime, on je lani pobijedio na predsjedničkim izborima, na koje se kandidirao nakon što zakonski više nije mogao biti premijer i još od tada se nagađalo da će učiniti sve da si proširi ovlasti promjenom sustava iz parlamentarnog u predsjednički. Za takvu reformu Ustava, treba mu dvotrećinska većina u parlamentu, a nakon jučerašnjih izbora sigurno je neće imati.

HDP je po mnogo čemu posebna stranka na ovim izborima. Svoju platformu gradila je na zagovaranju ženskih prava, prava etničkih manjina te LGBT prava, a ima i dvojno, rodno uravnoteženo predsjedništvo; na čelu stranke su Figen Yukseldag i Selahattin Demirtas. Nakon prebrojavanja rezultata, glasači i glasačice HDP-a slavili su na ulicama turskih gradova, a među njima su bile i turske feministkinje, koje su se posljednjih dana aktivno uključile u kampanju HDP-a, pokušavajući na taj način umanjiti moć predsjednika Erdogana, koji je više puta napadao prava žena u Turskoj.