U fokusu

Stop mjerama štednje

Prosvjedi diljem Francuske: zatvorene škole, zračne luke i Eiffelov toranj

Prosvjedi diljem Francuske: zatvorene škole, zračne luke i Eiffelov toranj

Deseci tisuća ljudi jučer su prosvjedovali diljem Francuske protiv mjera štednje i ograničavanja rasta plaća. Prosvjede su organizirala četiri sindikata koji pozivaju i na štrajkove.

Među sindikalnim se zahtjevima ističu “revalorizacija plaća, smanjenje radnog vremena i sve ono što treba učiniti kako bi se potaknulo zapošljavanje”, nakon što se u veljači broj nezaposlenih popeo na 3,5 milijuna.

U prosvjedima su sudjelovali i liječnici, javni službenici, nastavnici… Mnoge škole su ostale zatvorene, a učenici bez nastave.

Aviokompanije poput Air France, easyJet i Ryanair su morale otkazati na stotine letova u i iz Francuske do nekih odredišta u Europi, jer kontrolori leta također su prosvjedovali zbog plana da im se poveća dob za umirovljenje s 57 na 59 godina.

U Parizu je najveću pozornost privuklo to što je Eiffelov toranj bio zatvoren do 17 sati jer su djelatnici također prosvjedovali, pa turistima nije imao tko prodavati ulaznice niti upravljati liftom, što je nužno za normalno funkcioniranje možda najposjećenije znamenitosti na svijetu.