U fokusu

Banke ženama!

Prva žena na čelu Federalnih Rezervi

Prva žena na čelu Federalnih Rezervi

Mary F. Calvert for The New York Times

Američki predsjednik Obama danas će nominirati Janet L. Yellen za predsjednicu Federalnih Rezervi (dalje u tekstu FED), objavili su službenici Bijele Kuće ovaj tjedan, okončavajući tako neobično produljenu javnu potragu za popunjavanjem jednoga od najvažnijih mjesta na području ekonomske politike i upravljanja donosi New York Times

Šezdesetsedmogodišnja Yellen bila je zamjenica predsjednika FED-a od 2010. godine, a postat će prva žena u vodstvu centralne banke.

Prethodno je obavljala posao predsjednice FED-a San Francisca, bila je savjetnica Bijele Kuće, upraviteljica u FED-u tijekom Clintonove administracije te dugogodišnja profesorica na kalifornijskom Sveučilištu, Berkeley.

Senator Ohio-ja, Sherrod Brown, izjavio je u priopćenju u utorak: “Ovaj dan jest povijesni trenutak FED-a, kao i za žene svugdje u svijetu i za sve nas koji se brinemo o osiguravanju poslova”.

Yellen, koju je prijašnji kolega opisao kao “malu damu s velikim I.Q.-om”, ostvarila je akademsku karijeru na Berkeleyu kao članica ekonomske kontrakulture, koja je napadala dogmu učinkovitog tržišta. Dugo vremena je tvrdila da tržišta imaju koristi od propisa, kojima bi se spriječilo nepoštivanje te ograničavanje neometanoga gospodarskog napretka.

Dva osnovna zadatka FED-a jesu pomoći u regulaciji financijskog sustava, te mijenjanje kamatnih stopa kao odgovor na ekonomski napredak i inflaciju. Reguliranje financijskog sustava postao je važan dio FED-ovih odgovornosti u jeku financijske krize.

Mnogi demokrati vjeruju da bi Yellen vrlo vjerojatno mogla poimati Wall Street puno skeptičnije, iako su njezini nazori bliži srednjostrujaškom stavu, nego li stavovima liberalnih Demokrata prema regulatornim pitanjima. Ona nije, primjerice, pobornica ideje uništavanja velikih banaka. Desetak godina unazad, Yellen je bila jedna od prvih javnih službenika/ica koja je opisala povećanje cijena stanova kao balon koji bi mogao eksplodirati, s razornim posljedicama za širu ekonomiju. No, kao predsjednica FED-a San Francisca, nije provela svoje stavove u djela, koja su mogla spriječiti neke od najštetnijih efekata spomenutoga balona.

No, u razdoblju nakon recesije, točno je predvidjela kako će oporavak biti bolno spor, te da nema mnogo razloga za brigu oko inflacije – nazor je to koji ju je naveo da pritisne FED kako bi povećao napore u oživljavanju ekonomije. Niti jedan predsjedavatelj FED-a nije tako duboko zagazio u teoriju i u praksu centralne banke kao što je Yellen.

Nagađanja koja su se pojavila oko njezina imenovanja, okrenula su debatu na rod, a ne na ekonomsku politiku. Pojedini demokrati su tvrdili kako Obama ne bi trebao propustiti priliku razbijanja staklenoga stropa. Nijedna žena do sada nije obnašala vrhovni posao u ekonomskoj politici i upravljanju – odnosno posao predsjedavatelja FED-a ili ministra financija – niti je žena ikada vodila bilo koju drugu glavnu centralnu banku u svijetu.

Pohađala je Forth Hamilton srednju školu u Bay Ridgeu, Brooklyn, i Sveučilište Brown. Izjavila je kako je zainteresirana za ekonomiju kao način logičkoga razmišljanja kojim bi se pomoglo ljudima. Kao studentica postdiplomskoga studija na Yaleu, studirala je pod mentorstvom nobelovca James Tobina, vodećeg zagovornika mišljenja da vlade mogu ublažiti recesiju. Izgradila je akademsku karijeru na Berkeleyu. Yellen će biti prva Demokratkinja koja će voditi FED u gotovo 30 godina