U fokusu

Prvi put u gotovo 800 godina

Prva žena na čelu Oxforda

Prva žena na čelu Oxforda

Profesorica Louise Richardson, stručnjakinja za međunarodnu sigurnost i terorizam, postat će prva žena na čelu Oxforda u gotovo 800 godina njegova postojanja. Na poziciji prorektorice, nakon odobrenja parlamenta Oxforda, zamijenit će dosadašnjeg prorektora, profesora Andrewa Hamiltona, 1. siječnja iduće godine.

Richardson je trenutno predsjednica i prorektorica St. Andrews Universityja već šestu godinu, prije čega je bila dekanica Radcliffe Institute for Advanced Study na Harvardu, gdje je primila nekoliko nagrada, uključujući i Joseph R. Levenson Memorial Teaching Prize za izvrsnost u akademskom predavanju.

O svojoj nominaciji je rekla: “Veselim se danu kada imenovanje žena na ovakve pozicije neće biti vijest sama po sebi. Nažalost, akademija je, kao i većina profesija, građena u obliku piramide – što se više krećete prema gore, manji je broj žena“.

Jedna od njenih prvih zadaća kao prorektorice bit će povećati kvotu za studente/ice s niskim primanjima. Više od 40 posto studenata i studentica na Oxfordu dolazi iz privatnih škola, a svega 45 posto studenata/ica na preddiplomskoj razini su žene. Richardson je pojasnila: “Moji roditelji nisu išli na fakultet, kao ni većina moje braće i sestara. Sve što sam postigla u životu omogućeno mi je zbog obrazovanja. Zbog toga sam snažno posvećena tome da i drugima omogućim istu priliku koju sam ja imala”.

Na čelu Odbora za nominacije bio je rektor Oxforda, Lord Patten of Barnes, koji je rekao: “Odbor je bio vrlo impresioniran snažnom privrženošću profesorice Richardson obrazovnim i znanstvenim vrijednostima koje Oxford iznimno cijeni. Njeni istaknuti rezultati i u obrazovnom i u znanstvenom području daju izvrsne temelje za vodstvo Oxforda u nadolazećim godinama”.

Ostatak njene impresivne biografije možete vidjeti ovdje.