U fokusu

Previše je bilo odavno!

Raspušten Studentski zbor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu!

Raspušten Studentski zbor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu!

Facebook/Akademska solidarnost

Senat Sveučilišta u Zagrebu odlučio je jednoglasno poništiti izbore za Studentski zbor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, prenosi Srednja.hr. Izbori su održani 25. i 26. ožujka prošle godine, a poništeni su jer, navode iz sveučilišta, postupak izbora nije proveden na način propisan Zakonom o studentskom zboru, sveučilišnim Pravilnikom o izborima te statutom Filozofskog. 

Naime, samovoljni dekan Filozofskog fakulteta Vlatko Previšić od Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa tražio je provedbu upravnog nadzora nad postupkom njegova razrješenja koje se dogodilo u lipnju. Ministarstvo mu je još 27. srpnja potvrdilo da je Fakultetsko vijeće sastavljeno protivno važećim zakonima i pravilnicima. Naime, u vijeću studentski predstavnici i predstavnice čine samo 14, 6 posto, umjesto 15 posto koliko je zakonom predviđeno. Problem je što je u Studentskom zboru FFZGa 13 članova, jednako koliko ih ima u vijeću koje broji 89 članova, što iznosi 14,6 umjesto 15 posto. Stoga, s obzirom da vijeće ni zbor nisu unutar zakonskih okvira, prema tumačenju MZOŠ-a, odluka o razrješenju Previšića je nevažeća. 

Podsjetimo, problemi FFZG-a počeli su zbog sporazuma o suradnji s Katoličko bogoslovnim fakultetom protiv kojeg se izjasnilo 70 posto studenata i studentica, ali je ustala i nekolicina članova i članica Fakultetskog vijeća. U lipnju je traženo razrješenje dekana Previšića od strane vijeća, no on je napustio sjednicu. Izvanredna sjednica na kojoj će opet biti raspravljano njegovo razrješenje sazvana je za rujan, no Previšić nije naumio odustati. Prošli je tjedan podnio kaznenu prijavu protiv profesorica Branke Galić i Nadežde Čačinovič zbog “organiziranja nelegalnoga nastavka sjednice, uspostavljanja paralelnoga sustava upravljanja fakultetom te ometanja rada i narušavanja ugleda institucije”. 

U tumačenju MZOŠ-a stoji da je: Fakultetsko vijeće Filozofskog sastavljeno protivno odredbi članka 9. stavka 2. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama te protivno odredbi čl. 33. st. 6. Statuta Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (ravnomjerna zastupljenost po studijima i godinama studija i dr.). Sukladno s time, odluka o pokretanu postupka razrješenja dekana Previšića je nevažeća, no postavlja se pitanje što je s ostalim odlukama Vijeća unazad godinu i pol dana. 

Sve ovo odvija se pred redovitu sjednicu Vijeća koja je zakazana za idući tjedan. Razvoj situaciji i dalje ostaje otvoren, no već je svima jasno – Previšiću, previše je bilo odavno!