U fokusu

sdp ipak ipak ide linijom manjeg otporea i ne mari za ljudska prava

Referendum 1. prosinca!

Referendum 1. prosinca!

Referendum o ustavnom definiranju braka održat će se 1. prosinca, odlučio je Sabor. Za tu odluku glasovalo je 104 zastupnika/ica, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih, prenosi HRT.

Dio članova i članica  HNS-a je bilo protiv ove odluke, a dio ih je bio sudržan. Građani/ke će na referendumu odlučiti žele li da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene.

U slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, definicija braka kao zajednice muškarca i žene unijela bi se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Potvrđena je tako inicijativa U ime obitelji, potkrijepljena s oko 700.000 potpisa. Odbijen je zaključak zastupnice Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje Jeste li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene pošalje na ocjenu Ustavnom sudu.

Nakon toga HNS-ovi zastupnici tražili su pauzu. Jozo Radoš rekao je da je HNS bio spreman glasovati za raspisivanje referenduma, ali da su odlučili da ipak to neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja.

“Kako nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma”, rekao je Radoš.

To će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana/ki.