U fokusu

Prosvjedi protiv zabrane vožnje automobila

Saudijke ponovo prosvjeduju

Saudijke ponovo prosvjeduju

Saudijke su u nedjelju 26. listopada 2014. godine ponovo pozvale na prosvjede protiv zakona koji zabranjuje ženama da voze automobile.

Na godišnjicu masovnog pokreta pod nazivom “Women2Drive” koji poziva žene da ustanu protiv zabrane vožnje, desetine Saudijki su snimile video uratke kako voze automobile i postavile ih na društvene mreže.

Mnoge žene imaju izbor ili zaposliti vozača za oko 500 dolara mjesečno ili tražiti svog supruga da ih vozi, što ozbiljno ograničava njihovo temeljno ljudsko pravo na slobodu kretanja.

U prošlogodišnjoj kampanji sudjelovalo je nešto više od 60 žena.

Ovogodišnjom kampanjom Saudijke ponovo otvaraju raspravu o zabrani, tvrdeći kako ne postoji posebno vjersko pravilo koje zabranjuje ženama vožnju. “Budući da ne postoji niti jedan islamski tekst koji zabranjuje ženama vožnju, sadašnje opravdanje za zabranu proizlazi iz tradicije i običaja koji nemaju veze s religijom”, rekla je jedna od aktivistkinja.

Druga je pak aktivistkinja izjavila kako žene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima mogu letjeti borbenim zrakoplovima u borbi protiv militanata, a njih bi se moglo nazvati teroristima samo zato što traže pravo na vožnju automobila.

Napomenimo i to, kako je saudijsko Ministarstvo unutarnjih poslova u četvrtak, 23. listopada 2014. godine, upozorilo žene da ne izlaze na ovogodišnje prosvjede.

No, ovogodišnja kampanja, pokrenuta 26. listopada, prikupila je, za sada, preko 3.000 potpisa.

Borba za ukidanje zabrane vožnje uglavnom se doživljava kao dio šireg nastojanja da se osiguraju veća prava žena u Saudijskoj Arabiji i iskorijeni raširena diskriminacija na temelju spola.

U nastavku teksta donosimo vam jedan od ovogodišnjih video uradaka.