U fokusu

Međunarodni festival queer filma od 7. do 9.2.

Sedma Merlinka u Sarajevu!

Sedma Merlinka u Sarajevu!

Sarajevski otvoreni centar od 7. do 9. veljače organizira sedmi Međunarodni festival queer filma “Merlinka” u Sarajevu. Uz Sarajevo, festival se već deset godina organizira u Beogradu s idejom promocije filmova koji se bave LGBTI temama.

Ovogodišnja Merlinka u Sarajevu donosi nagrađivane filmove, razgovor o tome kako scenska umjetnost prikazuje queer teme i likove, predstavljanje zbornika o sestrinstvu i jedinstvu, koncert grupe U pol’ 9 kod Sabe, drag show pet beogradskih kraljica, dok će za dobar provod i partije do zore biti zadužene DJ-i/ice iz BiH, Crne Gore i Srbije. Ovogodišnji festival se održava na dvije lokacije – u kinu Meeting point i Clubu Monument.

Nakon svečanog otvorenja festivala, u četvrtak, 7. veljače prikazat će se film “Vita i Virdžinija” čiju režiju potpisuje Chanya Button, a nakon filma očekuje vas zabava uz DJane Sabien (BiH). Drugi dan festivala, 8. veljače održat će se razgovor o tome kako se glumci i glumice pripremaju za tumačenje queer likova, kako redatelji i redateljice pristupaju reinterpretaciji queer tema, te kakvi su politički, profesionalni i osobni izazovi u igri. Na programu je i slovenski dokumentarni film “Odrastanje”, u režiji Siniše GačićaDominika Menceja. Navečer vas očekuje svirka U pol’ 9 kod Sabe te večer uz multiinstrumentalistkinju Časne sestre.

Zadnji, treći festivalski dan, 9. veljače održat će se radionica o queer filmu za studente i studentice režije i glume, kao i sve ostale koje zanima ova tema. Osim toga, u filmskom dijelu programa možete uživati u seriji kratkih nagrađivanih filmova: “Brak”, “Vafle”, “Sisak”, “Mathias”, “Obećanje”, “Uspomene iz vode”. Na programu je i predstavljanje zbornika Sestrinstvo i jedinstvo, koji prepliće akademske i aktivističke glasove kako bi se prikazalo više od tri desetljeća lezbijskog aktivizma na (post)jugoslovenskom prostoru. Uz predstavljanje, na programu je i rasprava nakon koje će biti prikazan austrijski višestruko nagrađivani igrani film “Ja, životinja”, u režiji Katharine Mückstein.

Za večernji dio programa pobrinut će se pet veličanstvenih drag kraljica: duo Haus of K.G, Ostroga mi, Vlažena Marija i Dita Von Bil. Festival će se zatvoriti cjelovečernjim druženjem za koje će biti zadužen DJ Felix (CG). 

Festival je organiziran u suradnji s Festivalom “Merlinka” iz Beograda, a podržavan je od strane Fonda otvoreno društvo BiH, FOSI, Švedske međunarodne razvojne agencije (SIDA) i Austrijskog kulturnog centra Sarajevo.

Više o Festivalu potražite ovdje