U fokusu

Osude izostale

Seksizam unutar četiri stranačka zida

Seksizam unutar četiri stranačka zida

Donosimo pismo čitateljice o nedavnom incidentu u zadarskom SDP-u. Želite reagirati na nedopustive seksističke ispade u vašoj okolini? Pišite nam na info@libela.org!

 

Iako je prošlo gotovo mjesec dana od jednog od zatvorenih stranačkih sastanaka, na kojemu je bivši predsjednik zadarske županijske organizacije SDP-a Svetko Šarić aktualnu predsjednicu Renatu Sabljar-Dračevac nazvao “lažljivom kučkom”, nitko iz SDP-a nije se javno oglasio da osudi taj ispad, a kamoli da je itko snosio konzekvence za neprihvatljivo ponašanje, mada je i sam Šarić potvrdio izrečeno rekavši “Rekao sam ja i puno toga drugoga, ali ne vidim razlog zbog kojega bi unutarstranački sastanci trebali biti zanimljivi medijima”.

Na istom su sastanku sjedile i Milijana Urošević, predsjednica županijskog Foruma žena SDP-a, Tatjana Petrić, predsjednica gradskog Foruma žena SDP-a, Nevena Petani, predsjednica županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova te saborska zastupnica Ingrid Antičević Marinović i niti jedna od njih nije osjetila potrebu pobuniti se protiv takvog nasilnog govora koji priliči jednoj seoskoj gostionici (ili Hrvatskom saboru). Na upit novinara, predsjednica županijskog Foruma žena pitala se kako za to uopće novinari znaju i time sama potvrdila istinitost izrečenih riječi, te potom rekla da ne želi komentirati, dok je Petrić na pitanje zašto nije zaštitila kolegicu kazala: “Unutarstranačka stvar”.

Oko cijelog slučaja je nešto razgovorljivija bila predsjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, Nevena Petani, koja nije negirala izrečene riječi Šarića, ali je konstatirala da nije bilo “šovinističkog ispada”. Ako tako komuniciraju na unutarstranačkim sastancima, onda se pitam kome sam dala glas na izborima i kakvi su to ljudi koji ne reagiraju na nepravdu, koji dopuštaju ovakvu retoriku i koji se nakon toga  prave kao da se ništa nije dogodilo, te kojima je više bitno “tko” je rekao od same činjenice da je tako nešto izrečeno?

Upravo slične stvari SDP-ovci su godinama zamjerali HDZ-u, i tim više je ova priča strašnija i žalosnija.

Iz ove priče mi je teško naći razlike među njima. Čini se da smo još daleko od civiliziranog društva, i čini se da je uz ovakve epizode, sasvim svejedno tko je na vlasti.