U fokusu

internetski trend 'sise ili odjebi'!

Seksualno uznemiravanje u online igrama

Seksualno uznemiravanje u online igrama

Gejmerice su se naučile nositi sa seksističkim ispraznim frazama, kako od onih koje dolaze od strane kompanija koje dizajniraju igre, tako i od strane drugih igrača. Tako da i ne čude rezultati studije koju su proveli psiholozi/ginje sa sveučilišta Nottingham Trent University, a koji pokazuju da se njih 70 posto odlučuje na konstruiranje muških likova u online igrama.

Svatko tko je imalo češće igrao video igre zna da je dizajn likova jedno od onih područja gdje su rodni stereotipi izrazito prisutni. Naime, većina ‘tvornički zapakiranih’ likova su bijeli, muškarci i ispolirani. Ženski su likovi rijetki i malo ih je, a i onda su prikazani ili izrazito naglašene seksualnosti ili su pasivni. Ili oboje. Čini se kao da arhitekti/ice samih igara nisu u stanju vidjeti iza tih pneumatskih grudi.

No, studija se fokusirala samo na online role-playing igre u kojima se mora definirati sve vezano uz avatara, uključujući dob, oblik, nacionalnost i spol. S obzirom na pružene neograničene mogućnosti, zašto žene biraju mijenjati svoj spol mnogo češće negoli što muškarci odluče igrati ženski karakter?

Jedan od razloga može biti seksizam i seksualno uznemiravanje kojemu su žene izložene online, sugeriraju psiholozi/ginje. Ovaj zaključak najbolje demonstrira letimičan pogled na komentare ispod, skoro, bilo kojeg YouTube videa u kojemu je prisutna žena, a koji pokazuju zlobne reakcije od strane struje mizoginista te anonimnih komentatora – samo zbog činjenice što je u pitanju žensko. Tehnološka blogerica Kathy Sierra odustala je od vlastite web stranice nakon što je uznemiravanje usmjereno prema njoj eskaliralo do nepodnošljivosti. Kada se Ailin Graef, milijunašica online virtualnog svijeta Second Life, pojavila u istom u chat šou kako bi razgovarala o svom uspjehu na platformi, koji je više 3D chatroom negoli igra, njen karakter su okružili leteći ružičasti penisi (napad je organiziran od strane griefera – korisnika koji sve svoje vrijeme koriste za uznemiravanje drugih).

Postoji i internetski trend tzv. ‘sise ili odjebi’ (eng. ‘tits or GTFO’, op.p.) – pri čemu se od novopridošlih na forume koji se predstave kao žene traži da stave fotografije grudi ili da ‘odjebu’. Kada govorimo o igrama u kojima igra više igrača/ica, kao što je igra World of Warcraft, i u njima se žene suočavaju s nizom pretpostavki koje se tiču njihove igračke sposobnosti. Ili jednostavno sve to mogu izbjeći te konstruirati muške likove i avatare.

No, nemojmo zaboraviti da je, baš poput TV-a i filma, i igranje jedan od načina bježanja od stvarnosti. Zbog čega je onda važno jesam li odlučila biti muški vilenjak, a ne ženski? Živimo u društvu koje strogo uređuje naše rodno izražavanje, međutim, nije toliko interesantno ni to što se dosta igrača/ica odlučuje igrati likove suprotnog spola, već su iznenađujuće reakcije koje takvo virtualno eksperimentiranje proizvodi.