U fokusu

Otvara se feministički međunarodni kamp

Solidarnost s našim sestrama na Haitiju

Međunarodni kamp feminističke solidarnosti “Myriam Merlet” otvara se na haićansko-dominikanskoj granici idućeg tjedna.

Kamp solidarnosti  dobio je  ime po Myriam Merlet, feminističkoj aktivistkinji  koja je stradala u potresu prošlog tjedna. 

Solidarnost s našim sestrama na Haitiju

Prevela Sanela Blaguški

Međunarodni kamp feminističke solidarnosti “Myriam Merlet” otvara se na haićansko-dominikanskoj granici idućeg tjedna.

Kamp solidarnosti  dobio je  ime po Myriam Merlet, feminističkoj aktivistkinji  koja je stradala u potresu prošlog tjedna. Kao gorljiva  aktivistkinja, Merlet  je pomogla privući međunarodnu pozornost na upotrebu silovanja kao političkog oružja.

Kamp je organiziran kao međunarodni centar resursa u naporima za slanje pomoći izravno za žene na Haitiju,  također  radeći u koordinaciji s udrugama za ljudska prava  iz Haitija kojima je cilj praćenje i ukazivanje na potrebu za  pravnim djelovanjem  vezanim uz kršenja ljudskih prava za vrijeme potresa i posljedica.

Cilj uspostave kampa je pružanje  pomoći  u mobilizaciji i prijenosu sredstava, te otvaranju  komunikacijskih kanala, a biti će otvoren sljedećeg tjedna na granici između  Dominikanske Republike i Haitija. Projekt kojeg su organizirale ženske grupe na Haitiju, Dominikanskoj Republici, i drugdje u Latinskoj Americi, Karibima i izvan nje, na kraju će biti predan u ruke ženama na Haitiju.

U spomenuti projekt  biti će  uključen  dom zdravlja kako bi se pružila pomoć potrebna ne samo zbog tjelesnih već i duševnih trauma. Koordinatori tih nastojanja uključuju Women & Health Collective (COMUS) organizacija za  ženskih ljudskih prava i zdravlje, i CIPAF, feminističke nevladine udruge iz Dominikanske Republike, koje djeluju na izgradnji  društvenog/političkog pokreta. 

Prostor će također služiti kao  komunikacijski centar  I emitirati  radio prijenose preko Interneta od strane FIRE (Feminist International Radio Endeavour), kao i blogove i elektroničke mreže u organizaciji ženske komunikacijske mreže iz  cijele regije. 

FIRE je  prva međunarodna internet radio postaja, pokrenuta od  strane žena iz Latinske Amerike i Kariba. Sudjelovanje i pomoć  je potrebna, posebice radi traženja resursa, širenje informacija iz kampa odnosno, širenja solidarnosti pod općenito.

Za više informacija na engleskom jeziku o Myriam Merlet  Međunarodnom kampu feminističke solidarnosti, te o  drugim načinima sudjelovanja, pogledajte  na: http://www.radiofeminista.net/