U fokusu

Otvoreno pismo

Pravo na grad: Četiri zahtjeva za sigurnost doma tijekom krize

Pravo na grad: Četiri zahtjeva za sigurnost doma tijekom krize

Maria Ziegler / Unsplash

Udruga Pravo na grad uputila je jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave te Vladi Republike Hrvatske otvoreno pismo u kojem traže hitne mjere koje bi omogućile da nitko u Hrvatskoj uslijed gubitka ili smanjenja dohotka zbog situacije prouzročene svjetskom pandemijom ne izgubi sigurnost doma.

Pravo na grad apelira da se:


1. Hitnom mjerom uspostavi moratorij na sve deložacije i ovrhe koje mogu dovesti do gubitka jedinog doma.

2. Naloži bankama, po uzoru na Italiju i Španjolsku, da omoguće moratorij (bez penala) na otplatu stambenih kredita na jedini dom dok traje izvanredno stanje zbog epidemije.

3. Hitnom mjerom oslobode plaćanja najamnine za jedini stan sve koji_e su uslijed širenja epidemije izgubili_e ili su im smanjena primanja. 

4. Hitno organizira smještaj beskućnika_ca u praznim javnim stanovima u vlasništvu lokalnih samouprava i Republike Hrvatske

Hrvatska je prvak Europe po kratkoročnim ugovorima o radu do tri mjeseca, a mnogi svoja mjesečna primanja ostvaruju kroz različite oblike samozapošljavanja, što najčešće znači da nemaju stalna primanja već ovise o povremenim projektima, narudžbama i poslovima koji se u velikom broju otkazuju. Gubitak dohotka zbog otkazivanja projekata, poslova, kao i boravka u nužnoj izolaciji sa smanjenim ili nikakvim primanjima za sve koji ne mogu obavljati svoj posao od doma, bitno će utjecati na mogućnost plaćanja troškova stanovanja. Iz perspektive javnog zdravlja nedopustivo je da ljudi moraju birati između zadržavanja doma i vlastitog, pa tako i zdravlja drugih.

Pored troškova stanovanja koji mnoge sprječavaju da se u ovom trenutku posvete prvo vlastitom zdravlju, podsjećamo i na one najugroženije – ljude bez krova nad glavom kojima hitnom mjerom treba osigurati smještaj. Samo je u Zagrebu prema podacima Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu preko 500 praznih stanova kojima upravlja Grad, a ako se tome pridoda broj stanova u državnom vlasništvu, zasigurno se radi o dostatnim resursima.

Apeliramo da se po uzoru na uspješan projekt koji se provodi diljem svijeta, Housing first, hitnom mjerom u ove stambene jedinice smjeste najranjivije skupine u našim gradovima. S obzirom na to da prema podacima kojima raspolaže Hrvatska mreža za beskućnike na ulicama Hrvatske živi oko 2000 ljudi, sigurni smo da lokalne samouprave i država imaju više nego dovoljno resursa da riješe ovo goruće pitanje.

Budući da znamo da se kriza koju je izazvala svjetska pandemija može ublažiti samo smanjivanjem socijalnih kontakata, izolacijom i pravilnom higijenom, jedan od prvih koraka koje država i gradovi moraju poduzeti je omogućiti svima koji žive u Hrvatskoj sigurnost doma. To podrazumijeva ne samo zaklon od zaraze, već sigurnost da gubitak poslova i smanjenje dohotka neće rezultirati gubitkom doma ili dubljim zaduživanjem.

Ovim putem apeliramo na lokalne samouprave i Vladu RH da osiguraju sigurnost doma i time povećaju šanse za suzbijanje pandemije.

Otvoreno pismo svi_e mogu potpisati putem peticije “Četiri zahtjeva za sigurnost doma tijekom krize”.