U fokusu

Španjolska legalizira pobačaj

U španjolskom parlamentu usvojen je novi zakon koji omogućuje ženama legalan i siguran pobačaj do 14. tjedna trudnoće. Pravo na abortus imaju žene s navršenih 16 godina. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga usvoji i drugi dom španjolskog parlamenta. Novim zakonom uređuje se također obvezan školski program seksualne edukacije djece od 11. godine, koji u cijelosti financira država.

Španjolska legalizira pobačaj

JessicaGold

U španjolskom parlamentu usvojen je novi zakon koji omogućuje ženama legalan i siguran pobačaj do 14. tjedna trudnoće. Pravo na abortus imaju žene s navršenih 16 godina. Zakon će stupiti na snagu nakon što ga usvoji i drugi dom španjolskog parlamenta.

Novi zakon mnogo je liberalniji od staroga, koji je na snazi od 1985. godine i dopušta abortus samo u tri točno određena slučaja: silovanja, teških ozljeda i bolesti embrija ili opasnosti trudnoće po život i zdravlje žene. Ubuduće će u Španjolskoj pobačaj u ovim slučajevima biti dozvoljen čak i do 22. tjedna trudnoće. Nakon 22. tjedna o indikacijama za abortus odlučivat će posebne liječničke komisije.  Za moguće povrede zakona i pobačaj nakon 22. tjedna bez posebnog odobrenja žene-pacijentice neće kazneno odgovarati, nego će kazne biti određene samo za medicinsko osoblje koje bi nezakoniti zahvat obavilo.

Novim zakonom uređuje se također obvezan školski program seksualne edukacije djece od 11. godine, koji u cijelosti financira država. Iz državnog proračuna osigurat će se i financiranje najnovije generacije kontracepcijskih lijekova u španjolskim ljekarnama.