U fokusu

Sramota u centru Zagreba: Napadnuti mirovni aktivisti i aktivistkinje

Sramota u centru Zagreba: Napadnuti mirovni aktivisti i aktivistkinje

Hina/Denis Cerić

Prilikom održavanja mirne protestne akcije, ranije danas u u centru Zagreba, na Trgu bana Jelačića izbili su neredi kada se nekolicina najobjesnijih od stotinjak protuprosvjednika odlučila fizički sukobiti s mirovnim aktivistkinjama i aktivistima koji su se tamo okupili nakon zabrane održavanja “Antiratnog protesta povodom slavljenja ratne pobjede”.

Kako piše N1, dvadesetak prosvjednika i prosvjednica iz udruga došlo je na Trg, kako bi mirno, bez ikakvog govora, izrazilo svoju prosvjedu notu zbog neodržavanja najavljenog prosvjeda. No, to su načule neke braniteljske udruge, čijih je 100-najk članova došlo na središnji zagrebački trg kako bi, očito, spriječili održavanje protesne akcije.

Okupljeni branitelji prosvjednicima su uzvikivali: “Četnici!”, “Marš iz Hrvatske!”, “Zašto smo se mi borili?”

{slika}

Nakon što je jučer, samo dan prije održavanja najavljenog prosvjeda iz MUP -a stigla zabrana održavanja prosvjeda, a koju potpisuje tehnički ministar Orepić ubrzo je pristigao i odgovor udruga organizatorica prosvjeda.

Iz organizacija Centar za žene žrtve rata – Rosa (Zagreb), Žene u crnom (Beograd), Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum (Zagreb), Slobodarski aktivisti (Zagreb) te Centra za građansku hrabrost (Zagreb) poručili su kako smatraju da je odluka MUP-a koju je donio o zabrani mirnog okupljanja pod nazivom “Antiratni protest povodom slavljenja ratne pobjede” “kulminacija već poznate prakse policije da onemogući javna okupljanja politički nepodobnih”.

Podsjećamo, tehnički ministar Orepić, ovako je obrazložio odluku o zabrani prosvjeda: 

“Obzirom da organizator mirni prosvjed namjeravaju održati na središnjem gradskom trgu gdje se nalazi veliki broj građana, te reakcija kroz izraženu osudu i protivljenje takvom okupljanju, postoji utemeljena vjerojatnost da bi održavanje ovakvog okupljanja izazvalo uznemirenost kod većeg broja građana, a s obzirom na narav okupljanja, i moguće reakcije građana, a posebno branitelja i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, moglo bi se poremetiti kretanja većeg broja građana te dovesti do nasilja i ozbiljnijeg remećenja javnog reda i mira”.