U fokusu

U Pakistanu

Talibani ustrijelili 14-godišnju aktivisticu

Talibani ustrijelili 14-godišnju aktivisticu

Pokušaj ubojstva 14-godišnje pakistanske aktivistice Malale Yousafzai mogao bi biti ‘prijelomni’ trenutak koji će okrenuti javnost protiv militanata i ekstremizma, piše The Guardian

Naime, pakistanski talibani su pokušali ubiti 14-godišnju djevojčicu, poznatu po istupima protiv islamskih militanata i njihovih napada na obrazovanje žena.

Malala Yousafzai ustrijeljena je u glavu i vrat dok je sjedila s kolegama u školskom autobusu u kojem se s ostalim učenicima vozila kući nakon jutarnje nastave u Mingori, djelu Pakistana, gdje je vojska izvela velike operacije 2009. kako bi slomila pobunu talibana.

Yousafzai je vojnim helikopterom prevezena na odjel intenzivne njege u Peshawaru gdje se oporavlja nakon uspješno provedene operacije.

Policija je priopćila kako je bradati muškarac prišao autobusu i pitao koja od djevojaka je Malala. Kad je jedna od djevojaka pokazala na nju, ona je to demantirala. Napadač je pucao u obje djevojke, iako policija kaže da je ukupno troje ljudi ranjeno u ovom incidentu.

Talibanski glasnogovornik, Ehsanullah Ehsan, preuzeo je odgovornost u ime pakistanskih talibana TTP, ogranka zloglasnog pokreta poznatog po ograničenjima ženske slobode i ženskog obrazovanja tijekom svoje petogodišnje vlasti u Afganistanu prije 2001.

‘Yousafzai je prozapadno orijentirana, ona je govorila protiv talibana, a američkog predsjednika Obamu nazivala je idealnim vođom’, rekao je za Reuters Ehsan. 

‘Mlada je, ali je promicala zapadnjačku kulturu u pokrajini Pashtun’, dodao je Ehsan aludirajući na glavnu etničku skupinu u sjeverozapadnom Pakistanu i Afganistanu odakle dolazi većina talibanskih sljedbenika. 

Talibani su još prije najavili da je djevojčica na njihovoj ‘listi za odstrel’ zato jer ‘zagovara svjetovnu vlast’.

Ova je vijest glasno odjeknula diljem zemlje, a čelnici svih stranka su oštro osudili napad na djevojčicu.

Pakistanski premijer Raja Pervez Ashraf, poslao je helikopter po djevojčicu, dok joj je predsjednik Asif Ali Zardari poslao cvijeće u bolnicu.

Yousafzai je postala poznata 2009. U vrijeme kada su čak i pakistanski političari govorili kako su se talibani primirili, Yousafzai je progovorila protiv militanata. Pisala je blog za BBC pod pseudonimom Gul Makai gdje je pričala o kaotičnim prilikama, uključujući i strah njezinih kolegica da će im edukacija uskoro biti zabranjena.

Njezini napori su priznati od strane tadašnjeg premijera, Yousufa Raze Gilanija, koji joj je uručio prvu Nacionalnu mirovnu nagradu i nagradu od 3.300 funti nakon što joj je izmakla pobjeda na Međunarodnoj dječjoj nagradi za mir za koju je bila nominirana 2011.

Nedavno je govorila o svojoj želji da osnuje svoju političku stranku i stručni Institut za marginalizirane djevojke u svom području.