U fokusu

nije trebala biti uhićena zbog spašavanja migranata

Talijanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv Carole Rackete

Talijanski vrhovni sud odbacio optužbe protiv Carole Rackete

Facebook

Vrhovni talijanski sud u petak se složio da Carola Rackete, njemačka kapetanica spasilačkog broda Sea-Watch3, ne bi trebala biti uhićena zbog prisilnog pristajanja na Siciliji i navodnog sudara s policijskim brodom.

31-godišnja Njemica uhićena je nakon što je navodno udarila policijski brod dok je kršila zabranu pristajanja na otok Lampedusa radi spašavanja 40 migranata, rekavši da se boji da bi neki mogli i počiniti samoubojstvo nakon što su bili na moru između Italije i Libije 17 dana. Rekla je da nije mogla izbjeći policijski brod i da ga nije namjerno udarila.

Plovilo Sea-Watch3 vodi njemačka pro-migrantska nevladina spasilačka organizacija Sea-Watch i plovi pod nizozemskom zastavom.

Presudu Vrhovnog suda kritizirao je bivši ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini.

“Nepravda u Italiji je nevjerojatna”, rekao je Salvini, vođa oporbene nacionalističke i antimigrantske stranke Liga.

“Smatra se da mladoj ženi iz Njemačke, koja je riskirala ubiti Talijana (policajca), ne treba suditi”, rekao je, referirajući se na sudar brodica.

“I naprotiv, žele staviti na suđenje ministra koji je branio granice svoje zemlje.

“Neka to urade, neka me pošalju na suđenje, ali trebat će im vrlo veliki sud, jer mislim da će velika većina talijanskog naroda biti uz mene”.

Odbor za imunitet u parlamentu sastat će se 20. siječnja kako bi odlučio o ukidanju Salvinija imuniteta kako bi se mogao suočiti s mogućim suđenjem za otmicu.