U fokusu

Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama

Trend brutalizacije nasilja: ‘Samo prošle godine je ubijeno 18 žena, a tijekom ove 16 žena je ubijeno od strane bliskih muških osoba’

Trend brutalizacije nasilja: ‘Samo prošle godine je ubijeno 18 žena, a tijekom ove 16 žena je ubijeno od strane bliskih muških osoba’

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova u utorak je u Hrvatskom saboru predstavila EU-projekt “Izgradnja učinkovitije zaštite: promjena sustava za borbu protiv nasilja prema ženama”. Projekt je započeo 1. travnja ove godine i provodi se u partnerstvu s organizacijom civilnog društva Ženskom sobom – Centarom za seksualna prava, dok su pridruženi partneri Pravosudna akademija, Policijska akademija i Hrvatsko novinarsko društvo.

Projekt ima za cilj identificirati, empirijski opisati te staviti u fokus javnosti postojeće pravne prakse koje predstavljaju prepreke za učinkoviti pravni progon i kažnjavanje nasilja prema ženama. Iduće dvije godine radit će se na analiziranju ‘krhkih karika’ sustava: od policijskih službenika koji se prvi kontakt sa žrtvom, preko državnog odvjetništva koje je odgovorno za pravno klasificiranje, do pravnih tijela odgovornih za kažnjavanje nasilja prema ženama.

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić upozorila je kako su u pet godina, od 1. siječnja 2012. do 31. prosinca 2016., ubijene 72 žene od bliskih muških osoba te da femicid u Hrvatskoj čini od 25 – 30% svih ubojstava.

“Samo prošle godine je ubijeno 18 žena, a tijekom ove godine 16 žena,  od strane njima bliskih muških osoba. Uz jasan trend brutalizacije nasilja, odnosno tranzicije nasilja prema ženama i nasilja u obitelji iz područja prekršajnog u područje kaznenog prava, uočeno je povećanje broja ubojstava žena što ukazuje na to da zakonske, pravosudne, medijske te druge obrazovne i edukacijske mjere suzbijanja nasilja prema ženama – ipak nisu polučile željenim rezultatima u smislu smanjenja broja slučajeva nasilja prema ženama s najgorim ishodom, već naprotiv, brojke ubijenih žena rastu”, pojasnila je.

Posebna izvjestiteljica UN-a za nasilje prema ženama Dubravka Šimonović istaknula je nužnost ratifikacije Istanbulske konvencije, za koju je naglasila kako pruža put za izgradnju učinkovitije zaštite i promjenu sustava u borbi protiv nasilja prema ženama. 

“UIstanbulskoj konvenciji nema rodne ideologije. U njoj postoji definicija što je rod kako bi se definiralo što je rodno uvjetovano nasilje nad ženama jer ono je specifično”, pojasnila je.

Šimonović je podsjetila kako je upravo Pravobraniteljica osnivačica posebnog promatračkog tijela “Femicide Watch”, čiji je cilj praćenje pojavnosti ubojstava žena iz rodnog aspekta, prikupljanje i analiziranje podataka radi uočavanja ključnih propusta koji dovode do ubojstava žena od strane njihovih supruga, bivših i sadašnjih partnera te općenito muškaraca.

Pomoćnik glavnog ravnatelja policije – načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec ukazao je na važnost prevencije nasilja prema ženama te istaknuo kakvo ovakve projektne aktivnosti imaju potporu Ministarstva unutarnjih poslova. Izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Marija Jelkovac i članica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Željka Josić,  pozdravile su ovakvu međusektorsku suradnju.

U okviru konferencije izveden je performans nazvan “Pet slučajeva ubojstava žena”, tijekom kojega su čitana stvarna svjedočanstva žena ubijenih od strane njima bliskih muških osoba.

Koordinatorica Ženske sobe Maja Mamula detaljno je upoznala prisutne s projektnim aktivnostima koje će provoditi tijekom projekta, ali i podsjetila čime se inače bavi spomenuta organizacija civilnog društva.

Predstavnici/e pridruženih partnera – pomoćnica načelnika Policijske akademije Davorka Martinjak, savjetnica ravnateljice Pravosudne akademije Sanda Hrsto te predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Saša Leković, prezentirali su svoje aktivnosti u okviru predstavljenog EU-projekta.