U fokusu

Tri smjera

Usvojen Plan implementacije Garancije za mlade

Usvojen Plan implementacije Garancije za mlade

Vlada je danas usvojila Plan implementacije Garancije za mlade, izrađen prema uputi Europske komisije, koji sadrži strukturne reforme i mjere koje će Hrvatska provoditi u razdoblju od 2014. do 2020. godine kako bi smanjila dugotrajnu nezaposlenost i neaktivnost mladih osoba od 15 do navršenih 30 godina.

Plan implementacije Europskoj komisiji predaje se uz Nacionalni program reformi koji je Vlada danas također usvojila.

Ovdje valja napomenuti da su oba dokumenta usvojena bez prethodne javne rasprave što je obzirom na važnost tih dokumenta izrazito problematično s aspekta transparentnog donošenja odluka.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić  rekao je kako Plan predviđa tri smjera.

Prvi smjer je vezan uz aktivne mjere zapošljavanja koje se i sada provode, a još će se uspješnije provoditi uz pomoć sredstava EU.

Drugi je pravac usmjeren na promjene u obrazovnom sustavu, posebice strukovnom obrazovanju.

Treći smjer namijenjen je osobama koje su izvan sustava Zavoda za zapošljavanja, ali i osposobljavanja i obrazovanja.

“Cilj je te mlade osobe odvući natrag u obrazovni sustav i dati im obrazovanje koje će im omogućiti da dobiju dostojno radno mjesto i na taj način se izvuku iz siromaštva”, kazao je Mrsić, objasnivši kako je uglavnom riječ o osobama ‘koje su ispod granice siromaštva’.

Iz fonda Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI)  za razdoblje od 2014. do 2015. godine Hrvatskoj je osigurano 66,35 milijuna eura u obliku bespovratnih sredstava bez obveze nacionalnog sufinanciranja, a izravno su usmjerena na podršku zapošljavanju i aktivaciji mladih koji nisu u sustavu obrazovanja, nisu zaposleni ili nisu u osposobljavanju.

 {slika}Članak je nastao u okviru projekta Europske mogućnosti za ruralne žene koji provodi CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u partnerstvu s Udrugom žena Hera, Prostorom rodne i medijske kulture K-zona i Radijom Kaj. Projekt financira Europska Unija u okviru IPA INFO 2012 te sufinancira Ured za udruge Vlade RH. Mišljenja i stavovi izneseni u ovom članku ne izražavaju mišljenje i stavove Europske unije niti Ureda za udruge Vlade RH.