U fokusu

zvuči poznato?

Veliki prosvjedi u Poljskoj, državna televizija umanjuje brojke

Veliki prosvjedi u Poljskoj, državna televizija umanjuje brojke

EPA

U subotu su tisuće građanki i građana Poljske marširale ulicama Varšave i ostalih gradova kako bi, obilježavajući 27 godina od pada komunizma, prosvjedovale protiv desne vlade koja urušava vladavinu prava i guši demokratske slobode. Potezi ove vlade, naime, paralizirali su Ustavni sud, stavili medije u državnom vlasništvu pod kontrolu vlade, povećali su policijski nadzor u zemlji te su otvorili put ka potpunoj zabrani pobačaja u Poljskoj.

Subotnji prosvjed, na kojem je ovisno o izvorima sudjelovalo od 10.000 do 50.000 ljudi, još je jedan u nizu prosvjeda u organizaciji građanskog pokreta Odbor za obranu demokracije, koji se suprotstavlja konzervativnoj vladi koja je vlast preuzela u studenom. 

I dok ostali mediji prosvjednike i prosvjednice broje u desecima tisuća, glavna državna televizija izvijestila je o “nekoliko stotina” okupljenih te je toliku gužvu objasnila velikim brojem turista u starom dijelu Varšave. Čini se kako desničari/ke u svim zemljama razmišljaju poput našeg Krešimira Miletića, koji je oduševio izjavom kako je većina prosvjednika/ca zapravo čekala tramvaj na velikom prosvjedu na glavnom zagrebačkom trgu prošlu srijedu.

U Poljskoj su subotnjem prosvjedu sudjelovale i feministkinje koje mjesecima pružaju otpor vladajućim desnim političarima/kama i konzervativnim NGO-evima koji napadaju reproduktivna prava žena. Ova desna koalicija, uz veliku pomoć Katoličke crkve, tvrdi da je već uspjela skupiti 100.000 potpisa građana/ki od kraja ožujka. Toliko im je potrebno da skupe unutar tri mjeseca kako bi zakon koji bi u potpunosti zabranio (ionako teško dostupan i legalan samo u nekim slučajevima) pobačaj dospio na prvo čitanje u saborsku raspravu.

Ipak, u bitku za potpise krenule su i feministkinje. “Feminističke inicijative uspjele su mobilizirati ljude i skupljaju se i potpisi za liberalizaciju zakona o pobačaju. Rok je 31. srpnja. Dosad smo skupile 50.000 od potrebnih 100.000 potpisa. Imamo desnu vladu i male su šanse da taj naš prijedlog prođe, ali smo mobilizirale mase”, rekla je za Libelu poljska feministkinja Gosia Kot, koordinatorica mreže Astra Youth i dodala kako će se konzervativnim strujama nastavljati suprotstavljati ne samo kroz legislativu, već i zauzimajući glasno ulice.