U fokusu

uključi se! volontiraj i ti!

Više od 10.000 volontera i volonterki!

Više od 10.000 volontera i volonterki!

print screen

Nakon pet godina rada online baze Volonterskog centra Zagreb, 2014. godina započela je u velikom stilu – 6. siječnja registrirana je 10.000 osoba koja je kreirala volonterski profil, prenosi Civilno društvo.

Baza Volonterskog centra Zagreb, jednog od članova osnivača Hrvatske mreže volonterskih centara, započela je s radom u prosincu 2008. godine te je u proteklih pet godina izrasla u najveću bazu volontera i volonterki te organizatora volontiranja u Republici Hrvatskoj. Baza trenutno broji 10.000 volonterki i volontera te 378 organizatora volontiranja (neprofitnih organizacija koje provode volonterske programe).

Volontere/ke najviše zanimaju rad s djecom (63 posto) i mladima (60 posto), razvoj obrazovanja (54 posto) i ljudska prava, izgradnja mira i demokracije (53 posto). Dvije najčešće vještine koje nude organizatorima volontiranja su znanje engleskog jezika i rad na računalu. Najviše ih dolazi iz studentske populacije (39 posto) odnosno dobne skupine između 18 i 30 godina (58 posto). Zaposlenih je 16 posto, a nezaposlenih 17 posto. Od registriranih ljudi koji su nam ostavili taj podatak 81 posto je žena, 19 posto muškaraca.

VCZ je ponosan na činjenicu da baza predstavlja jedini alat trenutno dostupan u Hrvatskoj koji na automatiziran način, putem volonterskih i organizacijskih profila, povezuje ljude koji traže prilike za volontiranje s trenutno otvorenim ponudama različitih organizatora volontiranja. Svaka zainteresirana osoba i svaka neprofitna organizacija koja želi u svoj rad uključiti volontere mogu putem naše baze objaviti što nude i što traže te se na vrlo jednostavan način, putem e-maila, povezati i započeti suradnju na izgradnji jednog boljeg svijeta.

“Slavljeničkom tonu usprkos, moramo napomenuti da se svi volonterski centri u Hrvatskoj još uvijek susreću s izazovom osiguravanja dovoljnog broja kvalitetnih volonterskih programa te svoj rad usmjeravaju upravo na obrazovanje koordinatora volontera i volonterki u neprofitnim organizacijama kako bi povećali broj i kvalitetu ponuda za volontiranje. U tu svrhu Hrvatska mreža volonterskih centara razvila je i nacionalni kurikulum za obrazovanje o menadžmentu volontera koji koordinatore volontera osposobljava da bolje upravljaju potencijalom volontera u svojim udrugama, ustanovama, tijelima vlasti, vjerskim i turističkim zajednicama”, priopćili su iz Volonterkskog centra Zagreb.