U fokusu

Vlada i formalno raspisala lokalne izbore za 17.svibanj 2009.

Vlada i formalno raspisala lokalne izbore za 17.svibanj 2009.

Hrvatska Vlada danas je i formalno donijela odluke kojima je za 17. svibnja raspisala lokalne izbore.

Vlada je donijela dvije odluke – o raspisivanju izbora za članove/ice predstavničkih tijela jedinica lokalne i regionalne samouprave te o raspisivanju izbora za općinske načelnike/ce, gradonačelnike/ce i župane/ice te njihove zamjenike/ce.

Te će odluke stupiti na snagu 15. travnja kada prestaje mandat svim sadašnjim članovima/icama predstavničkih tijela lokalne i regionalne samouprave.

Lokalni izbori u svibnju prvi su izbori na kojima će hrvatski građani neposredno birati župane/ice, gradonačelnike/ce i općinske načelnike/ce, a biračima/cama se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom/čelnicom, mogu pokrenuti referendum za njegovu/njezinu smjenu.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike/ce, u lokalnim jedinicama do 10.000 stanovnika bira se i jedan zamjenik/ca općinskog načelnika/ce ili gradonačelnika/ce, a u jedinicama s više od 10.000 stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva zamjenika/ce.

Odluke će se objaviti u Narodnim novinama, a nakon što stupe na snagu, 15. travnja, slijedi postupak prikupljanja potpisa, predaja kandidatura i izborni rokovi počinju teći.