Sa stavom

Boli nas Pipi!

‘Vrimena se minjaju’ i u hrvatskom marketingu

‘Vrimena se minjaju’ i u hrvatskom marketingu

Pipi (Facebook)

U posljednjoj ilustraciji objavljenoj danas na društvenim mrežama, kojom se opraštaju od ljeta s promjenom vremena, kampanja “Boli me Pipi” napravila je veliki korak za hrvatski marketnig prikazavši gej par na plaži uz poruku: vremena se mijenjaju.

Bezalkoholno piće “Pipi” splitske tvrtke Dalmacija vino mnoge_i pamte po spotu sa Anom Saso, tadašnjom Miss Jugoslavije, koja izranja iz vode na splitskoj plaži Bačvice i uranja u seksualne maštarije mnogih mladih i starih (ako je suditi prema komentarima na Youtube-u). Iako je Pipi od tada uvijek bila tu negdje na policama, u središte pozornosti vratila se prije dvije godine nakon rebrandinga kampanjom “Boli me Pipi” iza koje stoji marketinška agencija Imago.

U središtu kampanje bile su duhovite razglednice s tipičnim ljetnim zgodama na kojima su prikazana golišava tijela običnih, prosječnih ljudi uz šaljive poruke poput: “Što se tiče mase, masu sam opušten”, “Kud ja, tud i moje bove”, “Na moru sam prava bomba”, “Samo nek guzica vidi puta”, “Imam šlauf, ne treba mi luftić”. Ova je kampanja bila nekonvencionalna i upravo je zbog toga polučila toliki uspjeh jer slavi običnog čovjeka sa svim njegovim nesavršenostima uz poruku “boli me pipi” u kojoj su se mnoge_i prepoznale_i, a nastavak i svojevrsnu gradaciju kampanja je doživjela prošle godine, kada su uključili građane_ke natječajem za izbor modela za Spomenik neisklesanom tijelu! koji je isklesan i postavljen na Bačvicama, mjestu odakle je sve krenulo.

{slika}

I dalje je riječ o dobrom starom marketinškom triku: sex sells, samo što su ovoga puta – za razliku od isklesanih tijela poput onog Ane Saso – seksualizirana tijela koja privlače pozornost punija i dlakavija. Poruke koje se šalju, iako često autoironične, uz geslo “boli me pipi” sugeriraju nezainteresiranost za prilagođavanje određenim nametnutim idealima ljepote, pa taman još mogu proći pod promicanje body positivityja.

{slika}

Dizajneri ističu kako su se željeli odmaknuti od seksualiziranog prikaza tinejdžerke. Uzme li se u obzir sugestivna ilustracija na boci, možemo zaključiti kako se na tome može još malo poraditi, pogotovo ako se prisjetimo da je još od početka inspiracija za Pipi bila poznata buntovnica i tomboy Pipi Duga Čarapa iz popularne dječje knjige Astrid Lindgren.

Naposljetku, pravi iskorak u cijeloj ovoj kampanji je upravo posljednja ilustracija ovogodišnje kampanje: prikaz gej para koji se sunča na plaži uz poruku: “promjena vrimena, a i vrimena se minjaju”, uz svoj već čuveni slogan koji se prometnuo u hashtag #bolimepipi.

Maleni korak za svijet marketinga, ali veliki u hrvatskom društvenom kontekstu, gdje je običaj spaljivati slikovnice koje prikazuju istospolne parove. Jedini dosadašnji primjer gej para u reklami bio je onaj Erste Banke, koji je doživio žestoku kritiku klerikalne desnice, no nisu pokleknuli pred napadima. Reakcije na reklamu na društvenim mrežama izuzetno su pozitivne uz poneke prijetnje prestanka konzumacije Pipi, a valja pričekati i da se oglase dežurni dušebrižnici. U međuvremenu “Boli me Pipi” i hrvatskom marketingu želimo još ovakvih pozitivnih primjera – konzumenti_ce ipak dolaze u svim oblicima i orijentacijama.