U fokusu

Zablude Amerikanaca o vanjskoj politici

Zablude Amerikanaca o vanjskoj politici

Kako je Washington Post objavio prošlog mjeseca, čak 15 posto republikanaca iz Ohija vjeruje da Mitt Romney ima više zasluga nego Barack Obama za ubojstvo Osame bin Ladena. To može imati veze s biračkom psihologijom i uzrokovanjem pogreške, kao i sa samoobmanom ili neznanjem. No Foreign Policy donosi još neke statističke podatke vezane za Amerikance koji vas mogu iznenaditi.

Čak 41 posto Amerikanaca vjeruje da je Kina vodeća svjetska ekonomska sila, prema anketi Pewa 2012. (točan odgovor je SAD, što je smatralo 40 posto ispitanika). 73 posto Amerikanaca nije moglo prepoznati komunizam kao glavnu američku brigu tijekom Hladnog rata, prema Newsweeku (doduše, nije posve jasno koje je alternativne odgovore – nuklearno oružje Sovjetskog Saveza? – časopis prihvatio). Devet posto Amerikanaca zabrinuto je da će postati žrtvom terorizma, prema anketi AP-GfK (magazin Reason je izračunao da su šanse da poginete od ruke terorista otprilike jedan na 20 milijuna, a da je ‘u posljednjih pet godina četiri puta vjerojatnije da će vas pogoditi munja, nego ubiti terorist’). Gotovo 25 posto Amerikanaca ne zna da su SAD proglasile svoju neovisnost od Velike Britanije. 71 posto Amerikanaca vjeruje da Iran već ima nuklearno oružje, prema anketi koju su proveli CNN i Opinion Research Corporation.
Prosječni Amerikanac misli da Sjedinjene Države troše 27 posto saveznog proračuna na davanje inozemne pomoći, navodi se u anketi World Public Opiniona iz 2010. 33 posto Amerikanaca vjeruje da je Saddam Hussein bio osobno uključen teroristički napad 11. rujna prema anketi CBS Newsa i New York Timesa. Valja napomenuti da je taj postotak u opadanju nakon 2007. 88 posto mladih Amerikanaca nije mogla pronaći Afganistan na karti, 75 posto ih nije moglo pronaći Iran ili Izrael, a 63 posto nije moglo prepoznati Irak, prema anketi Roper Public Business i National Geographic Society iz 2006.