U fokusu

"Ovo je zemlja za sve nas!"

Zagreb Pride poziva na povorku i obranu Ustava

Zagreb Pride poziva na povorku i obranu Ustava

Udruga Zagreb Pride pozvala je građane da sudjeluju u 12. Povorci ponosa u Zagrebu, koja je nazvana povorkom ne samo LGBTIQ osoba, nego i LGBTIQ obitelji, a poziv je u znaku obrane hrvatskog Ustava. Povorka će se održati u subotu u Zagrebu, 15. lipnja 2013. godine, od 14h na Trgu žrtava fašizma, pod sloganom “Ovo je zemlja za sve nas!”.

Na Trgu bana Jelačića od danas se vijore tri zastave duginih boja, međunarodnog simbola LGBT i Pride pokreta i jedna zastava Zagreb Pride. Isticanje tih zastava, sada već sedmu godinu za redom, poručuju organizatori, važno je za hrvatsku LGBTIQ zajednicu jer zastavama simbolički poručujemo da smo ovdje, da nas ima svugdje, da imamo pravo na javnost, da je Zagreb naš grad, Hrvatska naša zemlja, i da u njima živimo i želimo živjeti slobodni od diskriminacije i neravnopravnosti. 

U proglasu Povorke ponosa Zagreb Pride-a 2013. između ostalog stoji: “Pozivamo te na sudjelovanje u ovoj političkoj i društvenoj borbi: da pokažeš tko si i opet ponosno iskoračiš kontra predrasuda, da staneš u obranu ljudskih prava, da živiš slobodno, da budeš hrabra, da se ne bojiš, da ne odustaneš, da budeš svoj ili svoja, da se zauzmeš za sebe i svoju obitelj i tako osnažiš druge, da glasno kažeš: OVO JE ZEMLJA ZA SVE NAS!” 

Pozivaju sve građane, nevezano za njihovu seksualnu orijentaciju, rodni identitet, rodno izražavanje i bilo koju drugu osnovu, da iskažu podršku i solidarnost u zagovaranju jednakosti, dostojanstva i ravnopravnosti svih LGBTIQ osoba i obitelji dolaskom na Povorku ponosa.