U fokusu

Genitalno sakaćenje

Zašto se egipatske djevojčice boje ljeta?

Zašto se egipatske djevojčice boje ljeta?

U Egiptu je više žena prošlo genitalno sakaćenje nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Za milijune djevojčica diljem Egipta predstojeći ljetni dane ne donose nikakvu radost. Upravo suprotno. Početak ljeta za njih ujedno znači početak sezone genitalnog sakaćenje, tzv. ženskog obrezivanja (FGM).

Danas, 48-godišnja Mona Mohamed imala je samo 10 godina kad je podvrgnuta obrezivanju. 

“Bila sam prestravljena. Zavezali su me, majka i baka su bile uz mene”, kaže Mona, koju su članovi porodice držali na podu dok joj je liječnik davao anesteziju. Sjeća se samo da su joj dali gumu za žvakanje prije nego što je utonula u san. Tek kad se probudila shvatila je da je osakaćena. 

Ovakve priče nisu rijetkost u Egiptu. Obrezivanje djevojčica je svojevrstan obred zrelosti još od doba faraona. Više od 125 milijuna žena i djevojčica u svijetu danas je obrezano, a 25 posto njih živi u Egiptu, što je najviše od svih zemalja. 

Većinu djevojčica obrezuju u dobi između  9 i 12 godina i to za vrijeme ljetnih praznika, uglavnom u njihovim vlastitim kućama. U Egiptu se najčešće izvodi obrezivanje tako da se odstrani dio klitorisa ili cijeli klitoris. 

Mona je imala sreće što joj je obrezivanje izveo liječnik, jer mnoge djevojke obrezuju tradicionalne babice nesteriliziranim žiletima. 

Žensko obrezivanje u Egiptu je zakonom zabranjeno 2008. godine. Međutim, praksa je i dalje ustaljena u tradicionalnim zajednicama u kojima se ono smatra ‘pročišćavanjem’ žene i pripremom za brak. 

Mona kaže da je postotak obrezanih djevojaka, sa 74,4 posto u 2008. godini pao na 61 posto u 2014. godini, što govori u prilog uspjeha aktivista i aktivistkinja koje se bore protiv genitalnog sakaćenja.

Ove godine su egipatski aktivisti i aktivistkinje najavili plan smanjenja FGM za 10 do 15 posto u sljedećih pet godina.

“To je ambiciozan plan i mislim da nas trenutna politička atmosfera podržava i da možemo doći do cilja”, rekla je Vivian Fouad, direktorica National Population Councila koji se bori za iskorjenje FGM-a.

Aktivisti i aktivistkinje pokušavaju uvjeriti lokalne vjerske vođe da prestanu propovijedati navodne prednosti genitalnog sakaćenja majkama, jer više od polovice žena i dalje, pogrešno, vjeruje da je religija ta koja zahtijeva obrezivanje.

Sara Abulaziz Mohamed, danas 40-godišnjakinja prošla je obrezivanje kao 12-godišnja djevojčica i kaže da je bila prisiljena na ovaj čin koji nije željela učiniti. Sara danas ima dvije kćeri. Kaže da je FGM ostavio u njoj traumu za cijeli život, ali joj je barem dao jednu vrijednu lekciju. “Sigurno to neću učiniti svojim kćerima”, rekla je Sara.