U fokusu

Pandemija COVID-19 grubo razotkriva rodnu nejednakost

‘Treba zaustaviti porast nasilja u obitelji u jeku primjene izvanrednih mjera’

‘Treba zaustaviti porast nasilja u obitelji u jeku primjene izvanrednih mjera’

Melanie Wasser, Unsplash

Predsjednica Odbora za prava žena i rodnu ravnopravnost, Evelyn Regnery, pozvala je EU članice na snažniju potporu žrtvama obiteljskog nasilja, u vrijeme krize COVID-19.

Prenosimo priopćenje:

·         Broj slučajeva nasilja u obitelji u nekim EU članicama porastao za trećinu

·         Države članice trebale bi žrtvama omogućiti jednostavan način prijave nasilja

·         Potrebno je više mjesta u skloništima za žrtve nasilja

I u svijetu i u nekim zemljama EU-a zabilježen je porast broja slučajeva nasilja u obitelji za trećinu, u tjednu nakon uvođenja ograničenja kretanja. Žene u nasilnim vezama ostaju kod kuće i na dulje vrijeme izložene su samovolji zlostavljača. Zbog toga im je vrlo teško nazvati službe za pomoć, jer je počinitelj uvijek u blizini.

Reagirajući na ovakvo stanje, Evelyn Regner (S&D, Austrija), predsjedateljica Odbora Europskog parlamenta za prava žena i rodnu ravnopravnost, izjavila je: ” Ovi su dani i tjedni posebno opasni za žene. Zbog izolacije i karantene, svi se suočavamo s velikim psihološkim izazovima, ali žene, a ponekad i djeca, u nesigurnim domovima izloženi su posebno okrutnim okolnostima. Stoga sada moramo posvetiti posebnu pozornost ovom pitanju i proširiti naše djelovanje kako bismo zaustavili nasilje nad ženama”.

“Pozivam sve države članice EU-a na odlučno suočavanje s ovim problemom te na aktivno informiranje gdje i na koji način pogođeni mogu dobiti pomoć. To mora uključivati i jednostavne načine kontaktiranja i upozoravanja policije, poput tekstualnih poruka ili internetskih chatova, te upotrebu kodnih riječi s liječnicima ili ljekarnicima. Osim toga, mora biti dostupno više mjesta u ustanovama za zaštitu od nasilja i skloništima za žene. Kad god je to moguće, EU mora financijski podržati mjere država članica i pomoći im u komunikaciji o tim mjerama”, dodala je Regner.

“Pandemija COVID-19 grubo razotkriva rodnu nejednakost, u svim svojim oblicima. Kao što pokazuju podaci OECD-a, 70% radne snage u zdravstvu čine žene, velik dio neplaćene njege osoba obavljaju žene, a nadolazeća ekonomska kriza puno će jače pogoditi žene. Naš je posao da osnažujemo fizičko i psihičko zdravlje žena i njihovu ekonomsku neovisnost, na održiv način, i bez obzira na krizu COVID-19. Sigurno nećemo ostaviti žene Europe same”, zaključila je.