U fokusu

Kampanja N-mir

Zašto su žene važne za mir?

Zašto su žene važne za mir?

“Danas je opasnije biti žena nego vojnik u suvremenim sukobima”. Ovo nisu riječi žene koja je suočena s nasiljem i žestinom sukoba, nego riječi general-bojnika Patrick Cammaerta, koji je bio zamjenik zapovjednika UN misije u Demokratskoj Republici Kongo. Priroda suvremenih sukoba se promijenila: gotovo 90 posto žrtava su civili, a najugroženije su žene. Kao svjedoci i žrtve sukoba, one moraju postati sudionice u mirovnim pregovorima. No, još uvijek su često marginalizirane u dijalozima i pregovorima o miru i sigurnosti, dok su muškarci i dalje u domeni u velikom dijelu svijeta, jer imaju oružje, novac i moć.

Često se zanemaruju znanja žena o sukobima, a time i koliko mogu doprinijeti miru. Žene doživljavaju rat drugačije od muškaraca. One su često žrtve seksualnog nasilja i često ih se koristi kao alat za sustavno ratovanje, a to ima trajan utjecaj na njihove živote i živote njihovih obitelji, kao i zajednice, još dugo nakon što rat završi. Žene mogu doprinijeti novom razumijevanju sukoba, kao svjedokinje nasilja, ali i kao posrednice u sporovima, te kao čuvarice društvene zajednice, pa čak i kada sukob bijesni, doprinose razbijanju začaranog kruga sukoba.

Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), pokrenuo je kampanju N-mir (N-Peace) koja podržava ideju važnosti žena za pitanje mira i bez kojih dugoročni mir nije moguć. Često smo vidjeli da, iako su žene na prvim linijama rješavanja sukoba, rijetko se o njima piše i govori. U posljednje tri godine N-mir je osigurao regionalnu platformu – kroz opsežnu online mrežu, kroz treninge, seminare i konferencije – s ciljem da se prepozna vodstvo žena u sukobima u visoko rizičnom području u Aziji.

Danas je ta grupa proširena na žene i muškarce istomišljenike, koji podržavaju kampanju N-mir, na one koji promiču ženski glas i sudjeluju u izgradnji mira.

Korištenjem kanala kampanje, putem društvenih medija, pozivaju se svi podržavatelji da se pridruže putem interneta, kako bi promijenili način razmišljanja, u kojem žene neće biti samo žrtve sukoba, nego ključni katalizatori mira. Svoju podršku možete izraziti tako da ih podržite na Facebooku, pratite na Twitteru i pogledate dokumentarnu seriju, te saznate više o ulozi žena u izgradnji mira na YouTubeu.