U fokusu

Families Belong Together

Diljem SAD-a marševi za ujedinjenje obitelji

Diljem SAD-a marševi za ujedinjenje obitelji

FamiliesBelongTogether

Aktivisti_kinje su 30. lipnja organizirali_e prosvjede diljem SAD-a zahtijevajući od Trumpove administracije ponovno ujedini obitelji i okonča razdvajanje i pritvaranje obitelji na granici.

Marš Families Belong Together održan je u Washingtonu, na trgu Lafayette, u subotu, 30. lipnja u 11 sati. Prema riječima organizatora, oko 30 tisuća sudionika_ca okupilo se do 11:30. Slični su se marševi trebali održati u više od 700 gradova diljem zemlje.

“‘Politika nulte tolerancije’ Trumpova je politika, pa je on je u svakom trenutku može i ukinuti”, rekla je Jess Morales Rocketto, voditeljica programa Nacionalnog saveza radnika_ca u domaćinstvu, jedne od desetaka grupa koje su organizirale prosvjed. “Nećemo, stoga, prestati prosvjedovati sve do ukidanja politike nulte tolerancije. To je u konačnici ono što je stvorilo ovu krizu, a naš je zahtjev za ukidanje bio posve jasan od samog početka”.

Predsjednik Donald Trump potpisao je prošloga tjedna izvršni nalog koji je okončao rasprostranjenu praksu razdvajanja roditelja i djece, ali njegova administracija sada će pritvarati cijele obitelji, i to neograničeno.

Također postoji problem više od dvije tisuće djece odvojene od roditelja. Zagovaratelji_ce prava imigranata_kinja tvrde kako je proces ponovnog ujedinjenja obitelji silno problematičan. Unatoč naredbi da se spajanje obitelji ubrza i da se prestane deportirati roditelje bez djece, ostaju birokratske prepreke.

{slika}

Čak i kada administracija radi na  ponovnom ujedinjenju obitelji, članove se nastoji zajedno deportirati. Također predlaže pravilo koje bi radikalno promijenilo proces traženja azila, onemogućujući traženje azila onima koji_e granicu prijeđu ilegalno.

Navedene su politike stoga, potaknule prosvjede, čak i nakon što je Trump popustio pritiscima i odustao od razdvajanja obitelji. “To je jasan znak da je Trump pod pritiskom”, rekao je Karthik Ganapathy, glasnogovornik Families Belong Together i MoveOn, još jedne grupe koja organizira prosvjed.

“Ono što je najavljeno danas u konačnici ne riješava problem”, dodao je Ganapathy. “Ostaje pitanje djece koja su već odvojena od roditelja, kao i pitanje neodređenog trajanja pritvora”.

Organizacija prosvjeda pozvala je sudionike_ce da nose bijelo, kao znak solidarnosti. Na washingtonskom maršu govorili_e su aktivisti_kinje, vjerski vođe, djeca i obitelji.

Trumpova imigracijska politika “nulte tolerancije” razjarila je aktiviste_kinje diljem zemlje žarom koji podsjeća na rane dane Trumpove administracije i zabrane putovanja.

14. lipnja, progresivne su skupine organizirale Families Belong Together prosvjede u desecima gradova kako bi se usprotivili razdvajanju obitelji.

Diljem zemlje također su izbijali i spontani prosvjedi. Prosvjednici_e su verbalno napali ministricu unutarnjih poslova Kirstjen Nielsen dok je večerala u jednom washingtonskom meksičkom restoranu. Njujorčani_ke su se nedavno okupili_e u zračnoj luci LaGuardia kako bi dočekali_e djecu koja su bila odvojena od roditelja.

Oko 600 žena uhićeno je u četvrtak tijekom nenasilne akcije građanskog neposluha koju je predvodila organizacija Women’s March. Stotine prosvjednica zauzelo je zgradu Senata kako bi pozvale na ukidanje ICE-a (Federalne agencije za imigracije) i završetak razdvajanja i pritvaranja obitelji.

“Građanski neposluh je strateška taktika”, izjavila je Linda Sarsour prije prosvjeda. “Moramo biti od koristi osobama za koje i s kojima se navodno borimo”.

Prosvjed održan 30. lipnja rezultat je prethodnih pokušaja mobilizacije, osobito s obzirom da je pritisak javnosti, kako ističe Ganapathy, prisilio Trumpovu administraciju na promijeni praksu u vezi razdvajanja obitelji.

“Doista mislim da je to organski”, rekao je Ganapathy. “Mislim da smo zagazili u taj duboki, visceralni osjećaj bijesa. Nismo takva zemlja, ne možemo nastaviti ovim putem”.

Prema službenom izvještaju Bijele kuće, Trump se u subotu susreo s prosvjednicima_ama u blizini golf igrališta u Bedminsteru u New Jerseyu. Prosvjednici_e su nosili_e transparente: “#odlazi”, “Čak i obitelj Trump treba biti zajedno” i “Znate li gdje su naša djeca?”.