U fokusu

protiv zabrane pobačaja

Žene u Poljskoj premijerki šalju iscrpne izvještaje o menstrualnim ciklusima

Žene u Poljskoj premijerki šalju iscrpne izvještaje o menstrualnim ciklusima

Twitter

Poljska premijerka Beata Szydlo poduprla je poteze prema potpunoj zabrani pobačaja i podržala kampanju koja je prošle nedjelje pokrenuta u crkvama diljem zemlje. Poljakinje su odlučile reagirati na njezinu odluku te su ju počele redovito informirati o svojim menstrualnim ciklusima.

Podsjetimo, u nedjelju su se u Varšavi održali veliki prosvjedi protiv odluke vođa poljske vladajuće stranke da podrže zahtjev poljskih katoličkih biskupa, a žene su izlazile iz crkava na kojima su se čitala pisma u kojima se poziva na dodatnu restrikciju ionako restriktivnog zakona.

Sada su žene u Poljskoj, inspirirane kampanjom u SAD-u, počele trolati premijerku Szydlo, koristeći #TrudnyOkres (Teška menstruacija) i informirajući ju o svojim mjesečnicama, javlja Quartz

Napravljena je i Facebook stranica s uputama kako zvati, poslati e-mail ili kontaktirati premijerku preko društvenih mreža. “Poljska vlada želi kontrolirati naše maternice, jajnike i trudnoće. Nije li lijepo što im je toliko stalo”, stoji na stranici.

“Poput Amerikanki u Indiani, zasipajmoi našu premijerku informacijama, pitanjima ili dvojbama vezanim uz naš mjesečni ciklus, menstruacije, ovulacije, vaginalne iscjetke. Dajmo joj potpuni uvid u ono što se s nama događa, neka se fokusira na nas. Možda će se podsjetiti da je i ona također žena”, objašnjavaju svoj potez.

Žene Poljske odazvale su se i rezultat su uistinu iscrpni izvještaji o menstrualnim ciklusima.

“Draga premijerko, danas sam osjetila peckanje u lijevom jajniku. Mislim da ovuliram”, jedna je od poruka.

“S obzirom na to da ste toliko zaokupljene maternicama poljskih žena, da im želite uvesti policijski i sudski nadzor… poštedjet ću vas muka…i ljubazno vas obavijestiti da moja menstruacija stiže. Trebala bih dobiti u utorak. Trenutno me bole grudi, noge i donji dio trbuha su natečeni i već sam pojela čokoladno uskršnje jaje, kao i pola suprugova jajeta”, ljubazna je bila druga žena.

“Draga premijerko Beata, željela bih vas obavijestiti da je s mojim ciklusom sve u redu. Dobila sam menstruaciju na vrijeme (ciklus mi traje 31 dan), prvi me dan boljelo kao i obično (kod kuće na sve četiri s bocom vruće vode), ali onda je sve prošlo glatko i sad je sve gotovo. Moji plodni dani počinju za 5 do 6 dana, ali odlazim iz zemlje za tjedan dana i neću vidjeti svog supruga u trajanju ovulacije”, piše u još jednoj poruci.