U fokusu

Održan skup 'Jasenovac na Trgu žrtava fašizma'

Zločini u Jasenovcu se više nikad i nigdje ne smiju ponoviti

Zločini u Jasenovcu se više nikad i nigdje ne smiju ponoviti

J.T.

Na Trgu žrtva fašizma danas je održan skup “Jasenovac na Trgu žrtava fašizma”. Na njemu se okupilo 400ak ljudi s ciljem slanja poruke da se zločini počinjeni u tom logoru više nikada i nigdje ne smiju ponoviti. Također, okupljeni su upozorili na opasnost relativiziranja zločina u jasenovačkom i drugim logorima koje se odvija u današnjem društvu.

Skup je organizirala Antifašistička liga kojoj su se pridružile Koordinacija Židovskih općina u Hrvatskoj, Srpsko narodno vijeće, Romsko nacionalno vijeće te Savez antifašističkih boraca Hrvatske. Predstavnici/e organizacija upozorili su na izjave i poteze trenutne Vlade čiji postupci imaju za posljedicu sve otvoreniju promociju ustaštva kao “malo” radikalnijeg domoljublja što je apsolutno neprihvatljivo.

Predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić izjavio je da žrtve jasenovačkog i ostalih logora nisu žrtve prirodne nepogode ni osvete nego politike u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj čiji apologeti danas sjede u Vladi. Optužio je aktualnu politiku da umanjuje zločine NDH te je pozvao na suprotstavljanje relativiziranju zločinačkih ideja koje su dovele do stradanja u jasenovačkom i drugim logorima. “Nedolaskom na današnju službenu komemoraciju državnog vrha u Jasenovac i svojim skupom organizatori su željeli upozoriti na opasne pojave u hrvatskom društvu”, dodao je Pusić.

Povjesničarka Nataša Mataušić podsjetila je na proboj logoraša iz jasenovačkog logora, pri čemu je od njih 600 proboj preživjelo samo 106, a svi ostali našli su smrt na putu od logorske zgrade do ulaznih vrata jer su gladni i iscrpljeni od teškog rada bili lak plijen ustaških strojnica. Istoga dana započeo je proboj zatočenika iz kožare koja se nalazila u samom mjestu Jasenovac u kojem je od 167 preživjelo samo 11. “U noći s 21. na 22. travnja 1945. godine od 1240 zatočenika jasenovačkog logora u zadnjem danu njegova postojana ubijeno je njih 1122”, kazala je Mataušić.

Glumica Urša Raukar rekla je da Jasenovac nikada ne smije biti zaboravljen te da se nikada ne smije ponoviti. Ustvrdila je kako je današnja vlast, posebice vodstvo Vlade, Sabora i predsjednica, odgovorna za bolne podjele u društvu i pokušaje negiranja zločina ustaškog režima. Dodala je i podupiranje ekstremističkih ideologija u liku i djelu ministra kulture Zlatka Hasanbegovića. “Jasenovac kao mjesto pijeteta trebao bi nas ujediniti da se takvo zlo, strašan i neoprostiv zločin više nikada ne smije ponoviti. Ne dajmo im da nas zavedu i da nama manipuliraju političari/ke, jer su to radili/e u komunizmu, a rade i danas, i ništa im ne znače žrtve ni jedne ni druge, a najmanje Jasenovac”, izjavila je Raukar.

Potomak žrtve Holokausta Daniel Ivin ustvrdio je kako s ovom Vlasti nema budućnosti te da su pokušaji otimanja prošlosti zločin. Mile Nikolić ispred Romskog nacionalnog vijeća pročitao je svjedočanstva o stradanju Roma u Jasenovcu.

Na skupu su se mogli vidjeti i transparenti “Fašistodi na vlasti – vrijeme je za otpor”, “Oni fašistički zbore – njihove oči sve govore”, “Hoćemo antifašističku vladu” i mnogi drugi.